Програмата за управление на общината за мандат 2015-2019 разпали страстите сред съветниците на сесията вчера и породи дискусия, която продължи близо час. Към документа, който не се гласува, заваляха предложения, препоръки и запитвания от почти всички групи в местния парламент. 
Дискусията тръгна от Галин Григоров от „Патриотите ВМРО“, който предложи изнесеният кабинет за профилактични прегледи в кв.“Тракцията“ да не бъде само за нуждите на ромите, а и на българите. След него пък дойдоха няколко въпроса от Никола Михайлов от БСП за тапата на Дунав мост и осветлението по бул. „България“. 
Велизар Павлов от реформаторите определи програмата като амбициозна и съдържателна и попита кои проекти ще бъдат предложени за финансиране по „Региони в растеж“. Много ми допада идеята за повдигнати пешеходни пътеки, но е добре те да са силно оцветени и да нямат ръбове, препоръча той. Павлов попита също дали се предвижда закупуване на нови превозни средства за градския транспорт и предложи нова визия за всички входове на Русе, например със светещи надписи.
АБВ счита програмата за добра и амбициозна и ще я подкрепи. Това е рамков политически документ, който едва ли трябва да навлиза в подобни детайли, каза Венцислав Великов.  
Дискусията се разгорещи, след като Иво Пазарджиев от „Патриотите-ВМРО“ се спря на раздела за подобряване на спортната инфраструктура. Той посочи, че от 2013 г. общинско предприятие „Спортни имоти“ управлява тенис базата в Младежкия парк, като допълни, че тя е в окаяно състояние и се поддържа зле и некомпетентно. В тази връзка попита дали ще бъдат вложени средства за реконструкцията й.
През тези години са направени два тенискорта - седми и осми, които преди не работеха. Администрацията е заявила изграждането на нов тенискорт в Парка на възрожденците, каза Евгени Игнатов от ГЕРБ и допълни, че за покрит тенискорт са необходими около 150 000 лева, които могат да бъде осигурени с кандидатстване по програми.
Пазарджиев обаче категорично не се съгласи, че е имало неработещи кортове, а седми и осми според него са ремонтирани по най-лошия начин. 
Изборите свършиха, резултатът е много ясен и всеки си получи оценката. Базата в Младежкия парк се източваше безобразно, когато беше стопанисвана от един клуб. Имаше и закононарушение при стопанисване на барчето. Чиста лъжа е, че не е имало неработещи кортове, тъй като седми и осми корт бяха хлътнали и не се използваха, коментира кметът Пламен Стоилов. Той подчерта, че това е макрорамка на програмата, която е право на спечелилия изборите да я състави. Приемаме всяко смислено предложение, което може да надгражда програмата, тя е отворена и се допълва, каза още кметът. 
По отношение на осветлението по бул.“България“ Стоилов посочи, че до няколко месеца със захранване по въздуха ще бъде осветена дясната дъга от Дунав мост до разклона за Николово и припомни, че булевардът няма акт 15. Общината има разработени проекти в четири направления по „Региони в растеж“, като приоритетни ще са проектите за кея, бул. „Придунавски“, четирите улици, свързващи центъра с кея, и реконструкцията на ул.“Шипка“. На въпроса за градския транспорт Стоилов коментира, че ликвидирането на предприятието „Общински автотранспорт“ е било грешка. Той обясни, че категорично ще се търси решение за подмяна на транспортните средства, като след разработването на новата транспортна схема ще се мине през съответните процедури и ще се избере превозвач с качествен подвижен състав, който да отговаря на град като Русе. 
Последните две предложения по програмата на Общината дойдоха от червения Александър Неделчев, който подчерта, че ако няма работни места, всичко останало в програмата ще е безпредметно. На терена на бившата шофьорска школа да се изгради високотехнологичен център, в който да се канят ИТ фирми, бе едното предложение. Другото предвижда създаването на целогодишно действащ Дунавски експо център на терен до Дунав мост, който обаче е собственост на три министерства. Кметът обясни, че високотехнологичният център е заложен в програмата, а относно терена до Дунав мост посочи, че Агенция „Митници“ има друга визия.