Аранжираната на подходящо място украса дава знак, че коледното настроение вече се е настанило в дома ви

Венецът заема почетно място в украсата на дома за Коледа. Той символизира безкрайността и вечния живот със своята кръгла, непрекъсната форма. Брачните халки са кръгли, както и венците, които са слагали на главите на победителите в древността. Венецът от цветя дава надеждата, че зимата не е вечна, че ще дойде отново пролетта, топлото слънце и земята ще се пробуди за нов живот.

Коледните венци може да са с различна големина и да се поставят на разнообразни места - входната врата, прозорците, стените, както и на касата на вратата. Ако имате желание и сте сръчни, направете си сами венец, ако обаче времето ви притиска, изберете си готов от магазина.

За предпочитане са венците, свити от истински борови клонки. Те са свежи и много ароматни. Ако не разполагате с такива, използвайте изкуствени. Тяхното предимство е, че не се ронят и може да ги използвате неколкократно.

За направата на венец в домашни условия ви е нежно: 

  • основа - някакъв кръг от метал, дърво или каквото можете да приспособите, около което да увивате венеца 
  • зеленина – можете да използвате чемшир, борови или елхови клонки или гирлянди 
  • различни малки украшения – панделки, звездички, играчки, ангелчета 
  • конци - за да закрепите всичко здраво и да не се разпада

Как се свива венецът е ясно на всеки. Важно е да закрепвате много добре клонките към основата, да го направите богат и кичест, и след това да започне добавянето на останалите елементи. За тях може да използвате отново конец, корда или тел, за да ги закрепите добре.

Украсете коледното украшение, като добавете изкуствен сняг на спрей или памук, може и малко брокат, ако ви харесва. За броката трябва да използвате течно лепило - нанасяте малко от него, там където искате да има блясък, и след това посипвате внимателно с брокат.