След Плевен - абсурдни велоалеи се появиха и във Варна. Съоръженията се изграждат вече няколко месеца, струват на общината почти 5 милиона лева, но са неизползваеми за велосипедистите. 

Велосипедът е най-евтиният транспорт. Екологичен и във все по-натовареният автомобилен трафик и най-удобен. За да се придвижват велосипедистите безопасно, обаче е необходимо изграждането на подходяща инфраструктура, съобщава Нова телевизия.

В Холандия за велосипедистите има алеи, паркове, маркировка и дори светофари. Във Варна обаче велосипедистите карат по велоалея на тротоара.

„Да сложат в най-натоварените пешеходни зони на едно място велосипедистите с пешеходците е изключително лоша практика. Това е абсолютно безумие. Ако ние ползваме велоалеите, ставаме опасни за другите. Aко не ги ползваме, сме нарушители. Във всички случаи има опасност да сме виновни и да сме причина за инцидент и от тази гледна точка смятаме, че криминализират колоезденето в града“, коментира  Здравко Василев от велоклуб „Устрем“. 

Велоалеите във Варна влязоха в световният информационен обмен. Тяхна снимка бе публикувана във Facebook страницата на популярен сайт на абсурди по света. Колоездачите пък определят велоалеите като опасни и неизползваеми. 

Оказва се, че така изградените велоалеи отговарят на наредба на Министерството на регионалното развитие. Спазени били всички законови разпоредби. 

Според наредбата ширината на еднопосочна алея трябва да е един метър. Решаваме да проверим спазено ли е това, но се натъкваме на друг абсурд. В ширината на алеята влизат и бордюрите от двете страни.