Зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов отхвърли варианта за подписване на ново коалиционно споразумение и нов кабинет в рамките на този парламент.

"Смятам, че това е несъстоятелно. Всичко това, което сме направили преди една година, сме се ръководили от националните интереси. Днес не смятам, че трябва да коментираме емоционалните изказвания на когото и да било. Когато сме направили взаимните компромиси, за да направим стабилно правителство, за да можем действително да стабилизираме държавата и да правим политики, които да са полезни за обществото, е несериозно да излезеш и да си тръгнеш", посочи Цветанов, цитиран от "Фокус", помолен да коментира предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев за нов кабинет в рамките на този парламент.

По-рано днес в декларация "Движение България на гражданите", БЗНС, СДС, Народна партия "Свобода и достойнство" обявиха, че това е едно от условията им да дадат още шест месеца подкрепа за кабинета. Помолен да коментира подкрепата с условие, Цветанов отговори: "Това към настоящия момент не е обсъждано в парламентарната група на ГЕРБ. Винаги сме готови на разговор, защото в не много от случаите, виждаме, че имаме нарушаване на това, което всъщност сме договорили в коалиционното си споразумение, и в един момент някой взема емоционално решение, прави своето изказване, след това започвамеда го тълкуваме или да търсите отговор, който ние да дадем и затова ще се въздържаме от повече коментари."

Зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че в политиката в момента няма субект, който да поставя условия на партията. Това се отнасяло както до партиите от Реформаторския блок, които обявиха, че за момента продължават да подкрепят правителството, така и за ДСБ, откъдето пък посочиха, че техни депутати биха подкрепили предложения на мнозинството в парламента, но при определени условия. "Ние смятаме, че трябва да водим разумни и много прагматични разговори, които да не ни отклоняват от общите цели, които сме си поставили – стабилно правителство и реализиране на цял управленски мандат", допълни Цветанов.

Докато има членове на ДСБ в изпълнителната власт, няма как да приемем за нормална тезата, че те са в опозиция. Това е несериозно, а и такова явление до днес в България не е имало, както и в развитите демократични държави с коалиционни споразумения. Има някаква неискреност. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка със ситуацията в Реформаторския блок.
   
По думите му премиерът полага максимални усилия в рамките на тази седмица да има предложение за персонална кандидатура за министър на правосъдието и тя да се гласува от парламента.