Драматичният театър „Сава Огнянов“ приключва 2015-а с два гастрола, стана ясно преди дни. На 14 декември спектакълът „Службогонци“ с Николай Урумов в главната роля беше игран пред варненската публика на сцената на театър „Българан“, където русенци често показват своето изкуство пред варненската публика. А на 18 декември предстои още едно представление на чужда сцена на русенските драматици. Те ще покажат френската комедия „Помощ, жена ми е луда“ на съвременния френски драматург Жан Барбие с Христо Гърбов в главната роля пред зрители в Дулово в тамошното читалище. Това са и двете последни представления на русенския драматичен театър „Сава Огнянов“ за отиващата си година. 
След доста дълга ваканция 
първия спектакъл през новата 2016 година русенската публика ще види на 18 януари 
на Голямата сцена в Доходното здание. Това ще бъде „Министърът женкар“ по пиесата „Новото пристанище“ на Стефан Л.Костов. Постановката е на режисьора Пламен Панев, а в главната роля се изявява Христо Гърбов. 
Ден по-късно, на 19 януари, на русенска сцена гостува Театърът на българската армия с един от култовите си спектакли, които неизменно привличат ценители - „Швейк“. Постановката е на Бина Харалампиева, а в ролята на един от най-паметните образи в световната класика - Храбрия войник Швейк, излиза Герасим Георгиев-Геро, който си партнира с друг обичан комик - Валентин Танев. Ето какво казва по повод на тази постановка Юрий Дачев, който е автор на текста - извадил е квинтесенцията на романа на Хашек и го е драматизирал: „Напоследък все по-често търся на сцената герои, с които да ми се прииска да изпием заедно по чаша бира и да си побъбрим. Хамлет не е сред тях, Едип още по-малко. Виж, Швейк е друга работа. Затова го извиках от страниците на Хашек. Добър до глупост, а не добър от глупост. Добър и велик, велик с добротата си.
Швейк е преживял всички патила на света
Войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове... И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Препъва се и кани наляво и надясно на чаша бира в шест часа след войната...“. Именно за ролята на Швейк Герасим Георгиев-Геро получи най-голямата българска театрална награда „Аскеер“ тази година. 
На 20 януари русенци отново ще видят най-новата премиера на русенския театър - комедията на Шекспир „Дванайсета нощ“ в постановка на Петър Денчев. Нейното първо показване пред публика беше в началото на ноември, когато зрителите станаха съпричастни към различния прочит на режисьора на безсмъртния текст на великия англичанин. В ролите са две гост актриси - Елена Нацариду и Мариана Бонева, както и любимия на русенци актьор Иван Самоковлиев, а също и Венцислав Петков, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров, Мариана Крумова, Йовко Кънев, Любомир Кънев, Ивайло Ненов и Кадри Хабил.
На 25-и ще бъде показана отново драмата „Шибил“ по Йордан Йовков с участието на танцьори от Фолклорния танцов театър „Найден Киров“ - спектакъл, който неизменно предизвиква овациите на публиката, независимо от нейната възраст, нагласи и географски адрес.  
На 28 януари от 19 ч в Русе ще гостува бургаският театър „Адриана Будевска“, който ще покаже 
комедията „Стая 1313“ от Рей Куни 
в постановка на Богдан Петканин. Интригуващото в тази постановка е свързано с изпълнителя на главната роля - това е обичаният актьор и певец Руслан Мъйнов. Спектакълът е нов - премиерата му на бургаска сцена беше в първата половина на октомври, а Мъйнов заради ролята си беше зарязал всички останали свои ангажименти, в това число и турнетата с концерти на руски романси и любими песни от филми. С тази гостуваща постановка ще бъде открит Вторият салон на любовта и виното в Русе, уточняват от театъра.