Тир, натоварен със 120 маси, е потеглил от Швейцария и пътува към Русе, стана ясно вчера. Оборудването е предназначено за студентски аудитории и зали в Русенския университет, то е дарение от фондация „Помощ и подкрепа“ на Малтийския орден в Швейцария. Организацията по превозването на дарението е осигурена от посолството на България в швейцарската столица Берн, става ясно от съобщение, препратено от университета до медиите. 
За последните три месеца това е шесто поред дарение за България, като досега предишните пет са представлявали хуманитарна помощ - електрически болнични легла и друго обзавеждане за болници в Казанлък, Силистра, Варна и София. Обзавеждането, което в момента пътува към Русе, е първото за висше учебно заведение. 
Преди двадесетина дни ми се обади посланик Меглена Плугчиева и ми предложи половината от масите, а аз прецених, че такива маси са много подходящи за нашите лаборатории, каза ректорът на Русенския университет чл.-кор.проф.Христо Белоев.
Масите са чисто нови и с размери 180 на 90 см, с метална основа и с опция за повдигане, така че щели да са много ценни за лабораторните помещения на университета. Общо цената на цялото дарение възлиза на близо 40 хиляди лева, обясни Белоев, като не пропусна да отбележи ролята на българското посолство в Берн и лично на посланик Плугчиева. 
Активната хуманитарна дейност напоследък стана възможна благодарение на възстановения през 2013 г. от посолството в Берн контакт с фондация „Помощ и подкрепа“, която е най-голямата организация на Малтийския орден в Швейцария.