Десетокласникът Християн Христов от Корабната гимназия е тазгодишният носител на стипендията на името на загиналия в Кербала русенски рейнджър Антон Петров. Тя е осигурена от семейството му, а вчера бе връчена от сестрата на героя Петя Петрова в присъствието на гимназисти и преподаватели в училището. 
Символичната парична стипендия се връчва за единадесета поредна година с идеята да се съхрани образът на Антон, който беше отговорен, загрижен, сериозен и вечно усмихнат. Неговата загадъчна усмивка винаги печелеше много приятели, а те му помагаха и в най-хубавите, и в най-трудните моменти, каза лелята на русенския рейнджър Нели Станчева. Преди официалното връчване на стипендията делото на русенския рейнджър бе почетено с едноминутно мълчание.
Антон е роден на 14 декември 1977 г. и вчера щеше да навърши 38 години. Той и още четирима негови бойни другари загинаха, а 27 бяха тежко ранени на 27 декември преди 12 години при атентата срещу база „Индия“ в Кербала. По традиция на този ден на гроба му се покланят и оставят запалена цигара рейнджъри от военната част на Антон.