Димитър ДРАГАНОВ
Износ на съкровище от хиляди артефакти, антични монети, керамични съдове, статуетки и други предмети с културно-историческа стойност е предотвратен на Дунав мост от служители от отдел „Борба с наркотрафика“ към Митница Русе. Пратката е пътувала от България за Англия в багаж без придружител в микробус с пътници със силистренска регистрация. 
Бусът пристигнал на митническия пункт в неделя сутринта и бил вкаран за щателна проверка в халето по метода „Анализ на риска“. Шофьорът посочил, че освен личен багаж на пътниците в товарното помещение са поставени 4 кашона от непознат мъж, който го помолил да ги предаде на получател в Лондон. След отварянето им в единия кашон и намерено антикварно ковчеже с метален обков,  пълно със стотици найлонови пликчета, всяко със старинна монета, фигурка, фрагменти от земеделски сечива и други. Подобни артефакти са намерени и в друг от кашони. Следващите два съдържали хартиени етикети с надпис на български език и обявена цена в английски паунди. Сред тях имало и такива, на които е изписана сума от няколкостотин паунда. Една от най-високите обявени стойности била 1750 британски лири за сребърна глава. Открити са още и много предмети от бита, накити от неустановен метал и глинени фигурки и съдове с вид на артефакти. Намерени са и две кутийки със заготовки за изработване на калъпи за фигурки и реплики на монети. 
За случая веднага е уведомен разследващ митнически инспектор от митницата, както и дежурен прокурор от Окръжна прокуратура. По негово разпореждане е образувано предварително производство за трафик на културно-исторически ценности.
На място е повикан археолог от Регионалния исторически музей и е назначена експертиза. По първоначалната оценка работата по проучване и оценка на огромната колекция ще отнеме месеци.