Коледният дух е завладял Брюксел и няма и следа от военното положение и въведената до преди две седмици максимална степен на риск от терористична заплаха. Всички магазини са отворени, а хората и туристите трескаво търсят и купуват коледни подаръци. Заведенията работят под пълна пара, като сервитьорите посрещат клиентите с „Добре дошли в Белгия“ и задължително допълват, че опасност няма. В голяма част от заведенията резервацията, особено за вечерта, е задължителна, но и по обяд всички ресторанти и кафенета са пълни. На Коледния базар пък се извиват опашки пред сергиите за наденички и вурстчета, а посетителите имат огромен избор от стотици видове продукти на примамливи цени. Тук всеки се потапя в коледната магия и може да почувства истински празника, пък дори и да не обича Коледа. 
Разходката по улиците на Брюксел в този период на годината определено е най-впечатляваща и запомняща се. Навсякъде блещукат весели светлини, носи се аромат на греяно вино, звучат коледни песни, а настроението на хората е приповдигнато. В очите им се чете радост, а по лицата им греят усмивки и по нищо не личи, че градът доскоро е бил парализиран от страх. Единственото, което се усеща, е празничното настроение на украсения в цяла феерия от коледни светлини „Гранд плас“.
Всички традиционно привлекателни за туристите места са пълни, няма блокирани улици, общественият транспорт работи, а училищата са отворени. В европейските институции контролът и проверките при влизане и излизане са строги, но тази практика се е прилагала винаги и не се дължи на събитията от края на ноември. Няма тероризъм, няма уплаха, няма засилени мерки за сигурност, няма подозрителност. Това се усеща още на летището Шалероа, където няма натрапчиво присъстие на служители на сигурността, полицаи или военни. Дори при явното правене на снимки в близост до униформените няма забележки или заповед за изтриването им, както беше доскоро. 
Въпреки противоречивите мнения и всички препоръки и предупреждения за пътуване в Брюксел, едно е сигурно - в европейската столица цари неповторимо коледно настроение, а жителите и гостите спокойно се разхождат по пищно украсените площади и улици, завладени от празничния дух.
Виктория ИВАНОВА
Брюксел-Русе​