Уорън Бъфет няма нужда от представяне. Оракулът от Омаха е един от най-богатите хора в света, най-великите инвестиционни умове на съвремието.

Освен с успешните си бизнес начинания, той е известен и със своите хумористични прозрения, цветни коментари и мъдри съвети.

Ето защо е точният човек, който да ви даде съвет за парите. Така смятат и от GOBankingRates и Ally Bank, които са го изблали сред финалистите в класацията "Best Money Expert" за 2015 г.

Те са подредили 10-те най-добри съвета за парите от Уорън Бъфет.

Вижте ги:

1. Никога не губете пари

Това е съвет номер едно на финансиста, който и самият той следва.

2. Търси висока стойност на ниска цена

„Цената е това, което плащаш, а стойността е това, което получаваш”, казва президентът на Berkshire Hathaway в писмото си до инвеститорите на фонда на общото събрание през 2008 г.

3. Формирайте си здравословни парични навици

Повечето хора действат по обичаен начин, казва той в обръщение пред студентите от Университета във Флорида през 2007 г. „Казват, че веригите на навика са твърде леки, за да се усетят, докато не станат твърде тежки, за да се скъсат”, допълва Бъфет. Затова според него всеки трябва да си изгради навика да пести пари от рано, защото спестовността е навик.

4. Избягвайте задлъжняване, особено от кредитни карти

Видял съм повече хора да се провалят заради алкохол и дългове, казва той в своя реч пред студенти. Ако си умен, ще правиш достатъчно пари и без да задлъжняваш, убеден е Оракулът. Той специално предупреждава за капаните на кредитните карти, защото лихвите по тях са по-високи от тези по потребителски заеми, и то значително.

5. Дръжте пари в брой под ръка

Ключ към сигурността е винаги да имате резерви от пари в брой под ръка. На общото събрание на Berkshire Hathaway през 2014 г. той призна, че фондът винаги държи поне 20 млрд. долара в кеш и подобен ход е помагал да издържи по време на рецесия, докато много други бизнеси са потънали. „Кешът за бизнеса е като кислорода за човека – никога не мислите за него, когато го имате, но само за него мислите, когато го няма”, мъдро заключава Бъфет.

6. Инвестирайте в себе си

Вие сте най-големия си актив, категоричен е гениалният инвеститор. Всичко, което правите, за да подобрите способностите си и да станете по-ценен, ще се изплати с времето поне десеторно, казва Бъфет в интервю пред CNBC. Освен това, за разлика от друга инвестиция, тази никой не може нито да я обложи, нито да ви я отнеме.

7. Учете за парите

Част от това да инвестираш в себе си, е да учиш как да управляваш пари по-добре. Рискът идва най-вече от това да не знаеш точно какво правиш. Или както казва партньорът на Бъфет Чарли Мънгър – „Лягай в леглото вечер по-умен, отколкото си се събудил сутринта”.

8. Доверете се на най-евтиния индексен фонд в портфейла си

И докато другите съвети на Бъфет звучат философски, то този е доста практичен. Бъфет фаресва индекс фондовете. „Сложете 10% от парите си в краткосрочни правителствени книжа и 90% в някой много евтин индексен фонд, пише той до акционерите в Berkshire Hathaway през 2013 г. Този съвет той дава от години.

9. Дарявайте

Ако сте от този 1% щастливи хора, длъжни сте да мислите и за останалите 99%. Тази година той дари 2,8 млрд. долара в акции на Berkshire Hathaway за 5 благотворителни инициативи. Заедно с Бил Гейтс той е създател и на движението The Giving Pledge, където 130 милиардери са поеми ангажимент да дарят по-голямата част от състоянието си. Дори и да не сте милиардер, пак може да отделяте от своите пари, за да подобрявате живота на другите.

10. Гледайте на парите като на дългосрочна игра

Някой днес седи на сянка, защото много преди това друг е засадил дърво, вярва Бъфет. Затова и дългосрочната визия е водеща при инвестициите му. В писмото си до акционерите през 2014 г. той казва, че хората трябва да инвестират поне с хоризонт от няколко десетилетия, вместо да разчитат на моменти на нестабилност на пазарите или икономически кризи.