Партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите" (ДБГ), остава в управлението на страната. Това стана известно от позиция на партията, оповестена пред медиите днес. 

Решението идва два дни след като ДСБ обяви, че излиза в опозиция заради орязаните промени в конституцията, а здравният министър Петър Москов остава в кабинета, но напуска зам.-председателския пост в партията си. СДС вече декларира, че не вижда причини да напуска управлението. Останалите две формации в Реформаторския блок - БЗНС на Никола Ненчев и НПСД на Корман Исмаилов, все още не са излезли с официална позиция. 

ДБГ разглежда участието на Реформаторския блок в управлението на страната като гаранция за стабилност на институциите и провеждане на реформите, се казва в позицията. 

От партията настояват ГЕРБ да предложи правосъден министър, защото подалият оставка Христо Иванов не е бил квотата на Реформаторите. В позицията, прочетена от Меглена Кунева, пише, че приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилната посока, като са отбелязани отпадането на тайното гласуване на заседанията ан Висшия съдебен съвет, разделянето на две колегии и засилването на правомощията на Инспектората. 

"ДБГ оцени още първоначално представения конституционен проект като недостатъчно амбициозен и депутатите от партията бяха единствените, които се противопоставиха на историческия компромис, но го приеха в името на единството на Реформаторския блок и управляващата коалиция", продължава позицията.

От партията очакват следващите дни в съответствие с коалиционното споразумение с ГЕРБ партията на Бойко Борисов да предложи министър като те били готови да участват активно в обсъждането на кандидатурата. те очакват бъдещият министър да се ангажира с нова процедура за промени в Конституцията, която да намери достатъчна парламентарна подкрепа и да бъде по-реформаторска. Освен това, да се ангажира с промени в Закона за съдебната власт, с приемането на антикорупционния закон, промени в наказателния кодекс и процесуалните закони. От ДБГ очакват и "ясна йерархия на промените."

Като втора точка в позицията движението ще предложи на останалите парии в блока и на ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, в която през първите 6 месеца на 2016 г. да бъдат постигнати видими резултати в антикорупционното законодателство, образованието, здравеопазването, енергетиката, електронното управление и административната реформа. 

ДБГ разглежда участието на Реформаторите в управлението като първостепенен въпрос на общата политика на Блока, така както е уредено в учредителното му споразумение. Затова предлагаме свикване на съвместно заседание на Изпълнителния съвет утре, на което да присъстват и  петимата министри, излъчени от Блока, е третата точка в позицията. 

На въпрос поставянето на 6-месечен срок за реформи може ли да се нарече ултиматум и каква би била позицията на ДБГ, ако няма съгласие по този въпрос, Меглена Кунева заяви, че "ултиматумът не е добра основа на управлението". Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски посочи, че отговорът на този въпрос е кодиран в името на Реформаторския блок. Той отказа да отговори каква би била реакцията на партията, ако декларацията не се приеме от ДСБ, СДС, БЗНС и НПДС, защото не искал да отговаря на хипотетични въпроси.