Ритъмът на съвременния живот ни заставя да отделяме все по-малко време за сън. За мнозина здравословният 8-часов сън вече е непозволен разкош. Все повече хора жертват пълноценния отдих в името на кариерата без да подозират какви страшни последствия има това за здравето им.

Американски учени от Националната лаборатория „Лоурънс” в Бъркли са провели обширно изследване на какви части от главния мозък оказва негативно влияние недоспиването и до какво води това, съобщи сайтът zdrave.to.

Загуба на памет

Постоянното недоспиване оказва негативно влияние на паметта, защото нарушава функциите на хипокампуса. Тази част от мозъка отговаря за прехода от кратковременната памет към дълговременната. Тъй че, ако икономисвате сън, рискувате да започнете да забравяте какво сте закусвали или къде сте били вчера.

Изблици на гняв

Излишната раздразнителност и изблиците на немотивирана агресия също могат да бъдат предизвикани от недоспиване. Без нормален отдих се нарушава функционирането на бадемовидното тяло в мозъка. Това води до загуба на концентрация и излишна импулсивност.

Нарушаване на моториката

Ако всичко пада от ръцете ви, това може да е следствие от недоспиване, което оказва лошо влияние на долната челна извивка. Тази част от главния мозък отговаря за психомоториката.

Замъгляване

Забелязвали ли сте, че след безсънна нощ всичко наоколо губи очертанията си и сякаш е обвито от мъгла. Това е така, защото без необходимата почивка зрителната кора на главния мозък започва да работи лошо.

Халюцинации

Недоспиването води до халюцинации. Умореният мозък не може да филтрира информацията, която постъпва в него отвсякъде, започва да греши и да ни показва неща, които в действителност ги няма.

Лъжливи спомени

Освен халюцинациите ние можем уверено да помним всичко, което всъщност не го е имало. Лъжливите спомени на мозъка възникват заради недоспиването, когато се нарушава работата на хипокампуса, а също така теменната част и префронталната кора на главния мозък

Изсъхването на мозъка

Недостигът на сън води до изсъхване на мозъка, което първоначално се проявява във вяло поведение и апатичност. Особено страдат от това челните, теменните и тилните части на главния мозък.  

Нарушения в речта

Неправилното функциониране на теменните части на главния мозък води до проблеми с речта като заекване или къса юздичка. Те също може да бъдат предизвикани от недоспиване.

Преяждане

Недостигът на сън може да доведе до неконтролируема употреба на храна. Това се случва при увреждане на лобните части и бадемовидното тяло на главния мозък. Помнете това, защото иначе никакви диети няма да ви спасят.

Вземане на рискови решения

Когато човек е преуморен заради дефицит на почивка, то той е способен да взема рискови, дори абсурдни решения. Това е следствие от некоректната работа на префронталната кора и инсулата в главния мозък, които отговарят за проявата на нашите емоции и контрола над тях.

Увреждане на мозъка

Най-страшното е, че хроничното недоспиване може да доведе даже към необратими увреждания на мозъка. Особено опасно е нарушаването на работата на мозъчния ствол, който управлява автоматичните функции като дишане и сърцебиене. По него преминават също така и всички сигнали от гръбначния към главния мозък.

Както се убедихте системното недоспиване води до куп разнообразни проблеми. Ето защо трябва да пазите съня си, пълноценната почивка е залог за крепко здраве.