Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че продължителната депресия може да доведе до сериозни изменения в мозъка. Резултатите от техните изследвания бяха публикувани в журнала „Дъ Лансет Псайкайътри”.

За да стигнат до тези изводи учените са извършили наблюдение върху 25 пациенти на възраст между 18 и 75 години, които страдат от рекурентно депресивно разстройство вече повече от 10 години; 25, диагностицирани сравнително скоро с дистимия (хронична по-лека форма на депресия), както и 30 напълно здрави човека.

„Анализирахме връзката между общия обем на разпространение на транслокаторния протеин (TSPO) - маркер на микроглиалната пролиферация, продължителността на нелекуваното голямо депресивно разстройство и общата продължителност на заболяването след лечението с антидепресанти", обясниха канадските лекари.

Крайните резултати сочат, че пациентите, които страдат от тежко дългогодишно депресивно разстройство, имат в мозъка си над 30% по-високо съдържание на транслокаторния протеин, спрямо останалите . Това означава, че мозъкът на хората с униполарна депресия изглежда по същия начин, както при пациентите с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или болестта на Паркинсон.