Практикуването на прости упражнения, които всеки може да изпълнява, често е най-лесният начин за поддържане на добра форма и тонус на организма..

Анкета на „Хъфингтън поуст” сред професионалисти в медицината и спорта показва 10-те най-добри форми на тренировка, пише Vesti.bg.

Вижте кои са 10-те най-добри занимания за здравословен живот:

1. Ходене
Специалистите са единодушни – нищо не е по-добро от разходката.

"Упражнението е функционално, достъпно и подходящо за всички възрасти и възможности", според Мишел Уолтърс-Едуардс, ръководител на Департамента по здраве и човешки възможности в Университета в Меримаунт.

Най-хубавото е, че вървенето отстранява риска от ранна смърт, високо кръвно налягане и депресия, казва Адам Райт, който е персонален инструктор в Ню Йорк.

2. Тичане
Бягането заздравява краката и тялото, поддържа колената и таза здрави, помага за сърцето и горенето на калории, дори когато си почиваме.

Това обобщение прави Джо Инглиш, който е треньор по лека атлетика в Портланд и автор на статии за движението и храненето.

"С напредването на възрастта трябва да забавим темпото, но тичането поддържа тялото активно и здраво с всички предимства на това", казва Инглиш.

3. Кляканe
Ако от кляканията краката ви омекват като на "новородена сърничка", значи трябва да ги правите по-често, смята Кристофър Степиен, който е специалист по спортна терапия и хронични болки от Ню Джърси.

Кляканията предпазват от болки в кръста, таза, коленете и глезените.

Те увеличават гъвкавостта и баланса, както и поддържат на ниво връзката между мозъка и мускулите. 

4. Турско ставане
Идеята е докато държите медицинска топка или друга тежест над главата ви с напълно изпъната ръка, да преминете от напълно легнало в напълно изправено положение и обратно.

Това е "най-практичното упражнение за цялото тяло”, според Кели Кофи, която е персонален треньор от щата Масачузетс.

Дори да изпълните само част от него или не държите тежест, пак ще подобрите силата, координацията и баланса на тялото.

5. Плуване
Плуването е съвършеното упражнение за всички възрасти според Кевин Уайт, персонален треньор от Мериленд и автор на книгата "Научи се да си във форма".

Не само че плуването е чудесно за сърдечносъдовата система, но напрежението във водата заздравява мускулите и ставите.

6. Лицеви опори
Прочутите лицеви опори са упражнение за цялото тяло – от ръцете, през горната част, до торсът и краката.

7. "Дъска"
Идеята на т.нар. "дъски" (от англ. – planks) е изпънатото тяло да бъде поддържано единствено от лактите.

Te са популярни най-вече с ефекта си върху коремните мускули, но едновременно с това помагат за ръцете, раменете и гърба.

8. Набирания
Класическото упражнение е за гръб, ръце, рамене, корем и предмишници.

9. Разтягане
Както и повечето изброени упражнения, различните видове разтягане са ни познати още от часовете по физическо.

"Не ни е нужно нищо повече от това, което помним от разгрявките в училище", казва Шейн Алън, който е персонален треньор от Далас.

10. Здравословна диета
Храненето не е точно упражнение, но храната е най-важната част от всяка фитнес програма.

Поддържането на балансирана диета, която включва плодове, зеленчуци, необходими протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини подкрепя всяка форма на упражнения и дава резултати.