Какво представлява лодката, която носи името „тутраканка“? На какъв принцип са работили така наречените плаващи воденици и как са изглеждали? Отговорите на тези въпроси русенци ще намерят в Историческия музей, където в зала „Княз Александър“ от вчера е подредена мобилната изложба „Плавателни съдове по река Дунав“. Експозицията е на Историческия музей в Тутракан, чиято директорка Даниела Иванова вчера представи експонатите. 
Макети и фотоси показват лодки и кораби, които са плавали по река Дунав от древността до наши дни. Иванова разказа за уникални плаващи съдове като еднодръвки с прогорена вътрешност и лодки, обвити отвън с кожата на грамадни риби моруни. Мобилната изложба гостува в Русе благодарение на финансовата помощ от Министерството на културата. 
При откриването директорът на русенския музей Николай Ненов обяви, че от туристическо дружество „Приста“ са пожелали да предоставят на пътуващата колекция първата брезентова лодка, с която България за първи път участва в международната регата ТИД.