Русенски фирми от модния бранш търпят сериозни загуби заради блокадата на границата с Турция. Тъй като камионите с платове от Турция не могат да пристигнат, няма материали за производството и спешни поръчки закъсняват.
Търсим товарен самолет, с който да превозим платовете до Русе, защото имаме срокове за изпълнение на заявките, за които по договор дължим неустойки, обясни изпълнителният директор на „БТБ“ Калинка Кирова.
Фирмата произвежда дамско облекло по свои модели за Германия и други европейски държави, като в момента има спешна поръчка за 10 000 облекла. Те трябва да са доставени в началото на март, което означава, че вече трябва да влязат в производство. Камионите с платове и аксесоари обаче са блокирани на границата.
Обикновено в договорите за доставка със западните компании всеки ден закъснение носи 1% неустойка. Ако то е по-голямо от 10 дни, цялата поръчка може да бъде отказана.
Част от русенските фирми от бранша зареждат платовете си от Турция на различни интервали и някои имат лошия шанс да улучат точно сегашния период, показа проверка на „Утро“. Такива случаи е имало и преди при няколко блокади на границата, каза изпълнителният директор на „Аристон С“ Николай Синабов. В момента обаче фирмата нямала такъв проблем. Трудности с доставките на материали нямаха повечето компании, до които „Утро“ се допита.
Блокадата на границата изглежда се явява сериозен проблем за фирмите, които на свой риск разработват колекции, доставят сами материалите си и ги продават на различни клиенти. Такива трудности не би трябвало да има за компании, работещи почти единствено на ишлеме, тъй като те получават всичките платове и аксесоари от своите възложители от Западна Европа. При все това бързата намеса от страна на правителството е наложителна. Почти целият шивашки бранш е експортно ориентиран и с контрагенти, които държат изключително много на договорените срокове. Освен финансови санкции потърпевшите фирми могат да загубят важни клиенти, а неизпълнението на поръчки да доведе до снижаване на доверието към България като надежден партньор на западните модни фирми, смятат русенски предприемачи.