Бюджет 2014 има сериозен ръст, но той не се дължи на собствените приходи, а на увеличената държавна субсидия и планираните кредити, заяви вчера на пресконференция общинският съветник от БСП Иван Иванов. Подобно на миналата година и сега постъпленията били занижени, за да може след това да се отчете ръст. Затова червените съветници нарекоха бюджета „мързелив“ и ще предложат корекции. Ако те не се приемат, ние няма да подкрепим бюджета, зарекоха се социалистите.
Иван Иванов специално отбеляза, че увеличението на държавната субсидия е с близо 2 млн. лева и включва новите стандарти за издръжка на държавните дейности и капиталови разходи. 272 хил. лева са отпуснати за музея „Баба Тонка“, 287 хил. лева - за ремонт на общински пътища, 284 хил. лева - за детски площадки и др. 
Той напомни също и за отпуснатите от кабинета целеви 9 млн. лева за Спортната зала през миналата и тази година. Не си спомням досега в община Русе да са влизали толкова много държавни средства, коментира съветникът.
Бившият зам.-кмет и настоящ общински съветник Александър Неделчев пък отбеляза, че заложените приходи тази година са с над 1 млн. лева по-малко от постигнатите през 2013-а. С над 200 хил. лева били подценени приходите от наеми в сравнение с миналата година, а от такси - с 394 хил. лева. Такава ниска летва обричала на недофинансиране важни за хората дейности.
Двамата съветници обявиха, че групата им ще предложи да се увеличат средствата за поевтиняване на градския транспорт, за читалищата и пенсионерските клубове. В момента в бюджета субсидията за картите на пенсионери, ученици и инвалиди е 710 хил. лева, което е по-малко от миналата година, отбеляза Иванов. От БСП ще предложат тя да се вдигне със 100 хил. лева, което ще позволи картите да поевтинеят.
Социалистите ще искат с 15 хил. лева отгоре да се завишат парите за пенсионерските клубове и те да са не само за комунални разходи, а и за дейност на възрастните хора. Те настояват още на всички 22 читалища да се отпуснат по 1000 лева. Предлагат да се вдигне сумата и за достъпна среда. Сега тя била едва 10 000 лева. С колко трябва да се вдигне това перо, социалистите ще кажат на сесията, защото още не били готови с проверката колко обекта имат нужда от специални архитектурни промени.