Да бъдеш щастлив не те прави по-здрав и дълголетен. Популярното разбиране е необосновано, според ново проучване сред 1 милион жени на средна възраст във Великобритания.

„Щастието и други признаци на добър живот не изглежда да имат пряк ефект върху смъртността”, заключават изследователите, цитирани от "Ню Йорк Таймс".

„Добри новини за сръдльовците. Това е единственият начин, по който може да се интерпретират резултатите”, заяви сър Ричард Пето, който е ръководител на изследването и професор по медицинска статистика и епидемиология от Университета в Оксфорд.

Той и екипът му са избрали полето на проучване, заради широко разпространеното вярване, че стресът и нещастието водят до болести.

Подобни вярвания могат да породят обвинения към болните, че сами са си причинили състоянието, като са били негативни. „Да вярваш в неверни неща не е добра идея. Има достатъчно страшни истории, свързани със здравето”, казва проф. Пето.

Новите резултати показват, че предишни изследвания са обърквали причина и следствие, като са предполагали, че тъгата води до болести, когато всъщност е обратното.

В настоящото проучване са анкетирани жени на възраст между 50 и 69 години от 1996 до 2001, които после са проследени по смъртни актове, медицински картони и чрез анкетни карти. Въпросниците са съдържали питания за това колко често жените се чувстват щастливи, уравновесени, спокойни и стресирани, като ги инструктира да следят здравословното си състояние по определени показатели – кръвно налягане, наличие на диабет, астма, артрит, депресия или нервност.

След статистически анализ станало ясно, че нещастието и стресът не повишават риска от смърт.

Не е ясно дали откритието е валидно и за мъжете.