Тежък рестарт беляза делото за жестокото убийство на търговеца на бижута Явор Николов, който намери смъртта си на 25 юни 2012 година на Текето. Сочените за негови убийци Пламен Миланов, на 46 години, и Николай Ламбаджиев, на 38 години, видимо бяха окрилени от решенията на по-горните съдебни инстанции, благодарение на които доживотните им присъди бяха отменени и делото срещу тях започна от нулата. Това им даде основание да изтъкнат нарушения и нередности в обвинението срещу тях. Миланов дори бе категоричен, че не разбира в какво е обвинен, и се противопостави на факта, че майката на Ламбаджиев вече е влязла в ролята на негов втори адвокат. Впрочем двамата рязко влошиха отношенията си в затвора, започнаха да се топят, а вчера продължиха да спазват и физическа дистанция помежду си.
Ламтежът за пари излязъл извън релси
Макар да се познавали от около половин година, таксиметровият шофьор от София Миланов и пресният столичанин, който иначе живеел в Червена вода, Ламбаджиев бързо се напаснали като характери. Запознали се покрай любимите си. А идеята да изкарат пари покрай заможния търговец на сребро от Русе дошла, докато Ламбаджиев поправял компютъра на Миланов. Впрочем 38-годишният мъж от Червена вода познавал бизнесмена отдавна и дори били работили заедно. Според прокуратурата Миланов и Ламбаджиев се наговорили да излъжат Николов, че имат бутикови сребърни бижута без документи. Надявали се, че търговецът няма да устои на апетитната хапка и ще клъвне. Така и станало - след няколко дни двамата тръгнали от София към Русе и провели среща с Николов в търговищкото село Садина, където той имал обект. Съмнение буди фактът, че още докато пътували към него, двамата купили свински опашки. Обяснили му, че не носят среброто, тъй като се притеснявали да не изгорят, ако ги спрат полицаи. Бизнесменът заявил, че ще спазарят бижутата, едва след като той ги види, като им обещал добра цена. Уговорили се продавачите да скрият сребърните изделия в района на лесопарк „Липник“, където да се срещнат и той да ги огледа. Тримата се събрали на уговореното място на 25 юни 2012 година и макар да нямали сребро и да блъфирали, Миланов и Ламбаджиев започнали да обвиняват Николов, че е несериозен, че не носи пари за сделката и че само ги разигравал. Секунди по-късно Миланов насочил газов пистолет към бизнесмена и гръмнал два пъти. От шока Николов тръгнал да бяга, но не след дълго бил застигнат, ударен и повален на земята. Двамата похитители успели да завържат ръцете на жертвата си със свински опашки.
Притиснат до стената, бизнесменът им обещал 20 000 лева, ако го освободят
Николов обяснил, че в колата му има тези пари и стига да бъде помилван, ще ги даде на двамата сребролюбци. В замяна на щедростта си обаче бизнесменът отнесъл поне 25 удара с чук и газов пистолет в главата и лицето. От тежките 22 рани изпаднал в кома. Преди да изпадне в безсъзнание обаче, мъжът е изпитвал изключителни страдания от жестокостта и мъчението на убийците си, сочи прокуратурата. Двамата скрили трупа в гората, изхвърлили чука и пистолета, след което решили, че за да заличат стореното, трябва да изгорят тялото на търговеца. Отишли до бензиностанция в Червена вода, купили една туба бензин, след което се върнали обратно на местопрестъплението и залeли трупа с горивото. При запалването обаче Ламбаджиев проявил несъобразителност - не се отдалечил и краката му обгорели. След завършека на садистичното и користно убийство двамата се качили обратно в колата, а Ламбаджиев потеглил с мръсна газ. Високата скорост се набила на очите на мъж, който косял трева в района и дори хванал коня си, за да не се стресне и да не скочи върху бързащия автомобил. Докато се разминавали с каруцата обаче, шофьорът в колата не преценил дистанцията и ударил колата в талигата, от което се счупило едното от страничните й огледала.
Както изгодните бутикови бижута, така и обещаните пари за откуп били измислени
След като се изпарили от мястото на убийството, съучастниците си поделили 300 лева - толкова имало в чантичката на жертвата им. Впрочем той ги бил взел минути преди злощастната им среща, когато заложил злато за 6000 лева. Решил обаче да не взема хилядарките със себе си, а само въпросните 300 лева. Така и намалил плячката на сребролюбците. Още по-лошо за убийците се оказало, че пари няма и в колата му. Чак като се уверили, че бленуваните 20 000 лева не са в неговата „Мазда Трибют“, а Николов е блъфирал пред похитителите си, станало ясно, че нечовешката жестокост към бизнесмена е била безсмислена, тъй като няма какво да му вземат. Породили се съмнения, че Ламбаджиев е свил плячката и я крие от съучастника си, затова Миланов започнал да го заплашва. Писал му смс-и, в които му казвал, че алчността погубва, че новинарските емисии ще са интересни и той ще ги гледа, както и че му дава последен шанс, иначе щял да изгори. Ламбаджиев се стреснал от заплахите и обещал, че ще прати на Миланов пари по пощата. Междувременно обаче продал маздата на убития Николов, хванал такси до летището в Букурещ и отпрашил за Англия. В румънската столица унищожил телефона си, за да не може да бъде проследен.
По това време бизнесменът вече бил обявен за издирване, а в дома на родителите на Ламбаджиев в Червена вода била открита част от неговите вещи. В квартирата му в София пък полицаи се натъкнали на други документи на изчезналия търговец. На 13 юли разследващите открили и обгорелия му труп. Ден по-късно бил задържан Миланов, а след като научил, че полицията е по петите му, забегналият зад граница писал съобщение на разследващия полицай, че до дни ще се яви на разпит. Така и станало - потърсил съдействие в посолството за прибирането си и като стъпил на българска земя, Ламбаджиев също бил задържан.
След като е сменен съдебният състав - да се смени и прокурорът
Делото е върнато обратно на първа инстанция и трябва да се разгледа от нов съдебен състав. Според мен трябва и прокурорът да е друг, различен от миналия път, заяви Николай Ламбаджиев, който запази активната си роля в съдебните заседания. 
Впрочем, казусът действително бе въртян по всевъзможни съдебни инстанции - от Окръжния съд в Русе, който излезе с присъда на 1 март 2014 година, стигна до Апелативния във Велико Търново. После пък с решение излезе и Върховният касационен съд и надеждата бе то да е окончателно, но магистратите от последна инстанция го препратиха за разглеждане в Апелативния съд във Варна.     
Според варненските магистрати русенските окръжни съдии са постановили присъда без необходимата задълбоченост, без да изследват внимателно събраните факти и доказателства и са допуснали съществени процесуални нарушения.
Русенските магистрати осъдиха на доживотен затвор при специален режим таксиметровия шофьор Миланов, а Ламбаджиев се сдоби с по-леко наказание - 20 години затвор. Апелативният съд във Велико Търново обаче увеличи присъдата на Ламбаджиев, като прецени, че и двамата трябва да търпят доживотен затвор. Следващите две инстанции обаче не коментираха размера на наказанията, а се фокусираха върху това, че има въпросителни около самата квалификация на извършеното от тях - 
дали първоначалната им идея е била да го убият, за да се докопат до парите му 
или пък са тръгнали с намерение да го ограбят, а след това се е стигнало до непланирано убийство. 
Макар петчленният състав да трябваше да бъде сформиран от нови двама съдии и трима съдебни заседатели, които досега не са имали допир с делото, прокурорът остана същият - този, който е наблюдавал работата по разследването. И трябва да остане същият, сметна съдът, като не видя предпоставки за неговия отвод, за който Ламбаджиев настоя. Магистратите обърнаха внимание, че обвинението не може да се хареса на всички страни по делото.
Последва нова порция препъвания на старта на процеса. Адвокатът на Миланов поиска делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата, която да коригира неточния и неясен обвинителен акт. Причината - таксиметровият шофьор не разбирал в какво точно е обвинен и заради това не можел да се защита адекватно. Впрочем така защитата на Миланов се възползва от въпросителните около умисъла за убийството - дали е било с користна цел, или е било просто тежък грабеж. Беше поставен и въпросът около участието в делото на Светла Ламбаджиева като адвокат на сина си Николай. Според част от страните това е нарушение, тъй като на предишния старт на делото тя е била свидетел, а сега е защитник. 
След второ тайно съвещание съдът прецени, че обвинителният акт е пълен, точен и конкретен. Въпреки че видяха известни пречки за участието на Ламбаджиева като адвокат на сина си, магистратите посочиха, че това е било прието от по-горните инстанции, и сметнаха, че ролята й като негов защитник е правилна.
Третата доза размотавания на старта на същинския процес сервира отново Миланов, който поиска делото да се гледа в друг град. Според него
Окръжният съд в Русе е предубеден и няма да разкрие обективната истина
След като обърна внимание, че в продължение на 2 часа делото не може да започне, съдът сметна, че няма как Миланов да иска да направи отвод на целия Окръжен съд и за трети път отхвърли оспорванията.
Впрочем още в началото на вчерашния процес се появиха индикации, че борбата ще е на живот и смърт и под внимание ще се взема всяка запетайка. Тогава стана ясно, че Ламбаджиев се е отказал от адвоката си. Сега обаче отново иска той да го защитава, но пък няма валиден договор с него.
В крайна сметка вчера следобед съдът успя да стартира разпита на 16 свидетели, които се явиха. Преди това бяха приети около 20 експертизи на 6 вещи лица. Най-важната експертиза - на трупа на убития Николов обаче предстои да бъде приета и дискутирана в края на съдебния процес, след като бъдат разпитани всички свидетели. Тогава се очаква Миланов и Ламбаджиев да изложат и своите версии пред съда. Сестрите на убития бяха заличени като граждански ищци и частни обвинители, тъй като по волята на по-горните инстанции те нямат това законово право, въпреки че при първия старт на делото една от тях поиска 100 000 лева обезщетение, а съдът й присъди половината. 
Предстои разпит на всички свидетели и вещи лица.