Мястото на 26-годишните неосъждани досега Красимир Т. и Иво И. е в ареста. Задържан трябва да стои и 21-годишният 3 пъти осъждан за кражби Денис М. Това реши състав на Русенския окръжен съд и вкара за постоянно зад решетките тримата, сочени за системни дистрибутори на наркотици. Мерките им обаче могат да се обжалват.
Тримата бяха заловени заедно с още петима младежи по време на специализирана полицейска операция на 18 ноември. До задействането на униформените се стигнало, след като получили сигнал за поредната доставка наркотици, която предстои да бъде внесена на русенска територия от Варна. За снабдител бил посочен Красимир. Именно в неговата кола на няколко места били открити около 180 грама марихуана и 1 грам кокаин. В останалите сочени за участие в наркомрежата са намерени още около 300 грама трева.
Засега обвинението е за случилото се на 18 ноември, но това е работно обвинение. Данни показват, че задържаните са се занимавали със системно дистрибутиране и разпространение на наркотици в Русе, което е продължило немалко време, изтъкна прокуратурата и настоя тримата младежи да останат в килия, докато срещу тях тече разследването.
Адвокатите и на тримата обаче бяха категорични, че мястото им далеч не е в ареста, а на свобода, като настояха да бъдат пуснати под домашен арест или парична гаранция.
Част от защитниците обърнаха внимание на това, че друг обвиняем по делото, който е под гаранция - Искрен И., основно сипел твърдения, че Красимир се занимава с наркоснабдяване и търговия с дрога. В същото време обаче двамата младежи били с обтегнати отношения от седмици и затова поведението му било съмнително, като се загатна за желание той да бъде натопен. Адвокатът му бе категоричен, че доказателства, че той е пласирал наркотици, няма. Отделно Красимир поиска да бъде пуснат от ареста, тъй като баща му е онкоболен в напреднал стадий и иска да се грижи за него.
Адвокатът на Иво пък представи пред съда копие от трудовата му книжка и отлична характеристика на личността му, макар към момента младежът да е безработен по вина на „пазарната конюнктура“. Той е стигал веднъж до съд, но се е разминал само с глоба за причинена катастрофа по непредпазливост, при която е пострадал човек. Иначе нямал престъпни навици, а бил заловен при инцидентно кривване от закона.
У най-малкия в групата, но с дебело съдебно досие - Денис, пък били открити едва 5-6 грама марихуана, които според адвоката му били единствено за лична употреба, а не за пласиране. Посочено бе и че другите хванати от полицията са го натопили, за да могат самите те да облекчат положението си. Докато той трябвало да се прибере вкъщи при приятелката, с която живеел и да си изпълнява пробацията, на която последно е осъден.
На този етап обаче съдът прецени, че никой от тримата не заслужава да бъде пуснат от ареста.