Бойците на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия може би използват оръжия, изнесени за Близкия изток от Великобритания. Това съобщава „Индипендънт” като се позовава на доклад на неправителствената организация „Амнести интернешънъл”.

Става въпрос за автомати и пистолети, изпратени от страната при военната кампания в Ирак през 2003, които сега са се оказали в ръцете на джихадистите.

Базиран върху експертен анализ на хиляди видеоклипове и снимки, докладът стига до извода, че „Ислямска държава” има достъп до „значителен арсенал” от оръжия и муниции, произведени в над 25 страни. Те включват американски автомати М16, австрийски и руски снайперски оръжия, както и китайски и белгийски картечници.

Много от оръжията на групировката вероятно са били предоставени на иракските сили за сигурност от различни западни държави между 2003 и 2007. Според доклада на „Амнести” терористите се сдобиват с тях след като овладяват различни военни складове в Ирак.

Като подчертава ролята на Великобритания в снабдяването, изследването твърди, че „разнообразие от пистолети и по-леки оръжия” са изнесени от Босна и Херцеговина и Сърбия към Обединеното кралство през 2005 и 2006, след което да изпратени за Ирак. Около 20 000 китайски автомати също са пратени в Ирак от Остроава в началото на 2007, като много от тях в последствие биват „изгубени”.

„Десетилетия на свободен поток на оръжия към Ирак доведоха до това, че когато „Ислямска държава” пое контрола над тези райони, нейните бойци бяха като деца в магазин за бонбони. Фактът, че някои страни, включително Великобритания, без да искат въоръжиха терористите, трябва да ни накара да спрем сегашните сделки с оръжия,” заяви директорът на програмата за оръжия на „Амнести” Оливър Спраг.

„Рискът трябва да се преценява по-добре и не бива да чакаме подобни най-лоши сценарии да се случват, за да предотвратяваме продажбата на средства, които могат да се използват за жестокости,” допълва той.

Голяма част от въоръжението на „Ислямска държава” е сравнително модерно, но повечето от арсенала на терористите е произведен преди повече от четвърт век, твърди се в доклада. Смята се, че най-старата пушка на терористите е британска „Енфилд” от 1914, която може да е използвана през Първата световна война.

Говорител на британското правителство, потърсен за коментар от „Индипендънт”, заяви, че то „гледа сериозно на износа на оръжия и работи според един от най-строгите режими за това в света.” Операциите на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак се развиха в условия на „толерантна обстановка, при която широка гама оръжия и превозни средства са влизали десетилетия наред,” обясняват още от „Даунинг стрийт”.