Пепеляшка, Котаракът с чизми, Снежанка и седемте джуджета, Алиса от Страната на чудесата, Спящата красавица и още дузина герои от най-известните приказки вчера пристигнаха в Професионалната гимназия по облекло. И това се случи тъкмо когато започваше тържеството за патронния празник. Така че причудливите персонажи от любимите приказни истории веднага се включиха в празненството. Те направиха ревю с костюми, като така с конкретни кройки, материи и цветове онагледиха една от изучаваните в училището дисциплини - историята на костюма. Признателни сме на Русенската опера, която ни помогна, като предостави сценични облекла от различни техни спектакли, обясни директорката на гимназията Диана Иванова. 
А във фоайето на училището тази година се появи елха, с каквато не може да се похвали нито една друга коледна украса - горната половина на празничната красавица представлява изящен златист корсет от фин плат, а полата е решена в масленозелените „дипли“ на борови игли!  
Празненството по повод патронния празник се проведе в зала „Добродетел“ - първата по рода си зала за концертни изяви в Русе, датираща от 1936 година. От миналата година тя е реставрирана и носи името на дружеството, което преди 119 години е създало училището, разгърнало се до днешната Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. Създадена с благородната идея да помага за натрупване на необходими умения на жените, днес тя подготвя ученици в дневна, вечерна и самостоятелна форма по специалностите „Моден дизайн“, „Моделиране и конструиране на облекло от текстил“, „Производство на облекло от текстил“, „Фризьорство“ и „Козметика“. От тази учебна година при нас открихме и две паралелки за деца със специални образователни потребности, които обучаваме по специалностите „Шивачество“ и „Работник в шевното производство“, казва Иванова. И добавя: „Част от тези деца, които имат определени здравословни проблеми, досега не са ходили на училище, за нас е особено важно тяхното признание, че при нас те се чувстват добре и с удоволствие идват на занятия“. 
Едно друго признание също радва и директорката, и преподавателите, и учениците. То всъщност представлява поздравителен адрес за патронния празник и е написан от Кристиян Огнянов от 11 клас, който учи „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“. Кристиян е адресирал своето послание до „учителите и приятелите в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ и ето какво пише: 
„Странно нещо е животът, нали? Животът ни среща с хора, които стават част от живота ни. Тези хора са всичко, което някога сме търсили. Изгубената частица на пъзела. Когато дойдох в Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, бях едно срамежливо и притеснително момче, но не заради това, че имам някакви маловажни проблеми. Притеснявах се, защото всичко беше ново за мен. Нови хора, нови учители, нов клас. Всичко беше различно. Трудно ми беше да приема различното.
Постепенно започнах да откривам интересни неща и да се доверявам на хората в училище. Осъзнах, че да се довериш, не било чак толкова лошо.
Да, хората идват и си отиват, неизбежно е, но има и такива, които остават. И точно това направихте Вие - останахте. Вие сте до нас във всеки един момент.
Личният ми живот също се промени, благодарение на ПГО. Станах по-уверен в себе си. Ако някой ми беше казал, че ще се занимавам с писане, щях буквално да го подмина.
Казвам тези неща, защото искам да изразя благодарността си към Вас. Благодаря ви, учители и приятели!“. 
Кристиян наистина има заболяване, заради което доскоро не е посещавал учебни занятия - гимназията по облекло е първото му училище, но той е толкова слънчево момче, каза директорката. И обясни, че съучениците на Кристиян са винаги готови да му помогнат, когато се налага да се премести от количката на чина или нещо друго. Те - Кристиян и неговите връстници, се радват да бъдат заедно. Затова сега, когато на момчето предстои операция в софийска клиника, то е написало своето писмо с поздрав за празника. 
Добродетелността у учениците от гимназията, създадена преди повече от век именно от „Добродетел“, е не просто красиво понятие, а традиция, изпълнена със съдържание и дори потребност у възпитаниците на ПГО. Впрочем, тази година ученици от училището, което винаги откликва на инициативите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, подготвят Театър на сенките, който ще представи от 20 до 23 декември в Мол Русе поучителни притчи и истории за доброто. Така момичетата и момчетата за пореден път ще се включат в кампанията за набиране на средства за разнообразните събития за децата в комплекса.