Шест училища в Русе и едно във Ветово са класирани за финансиране по националната программа „Изграждане на училищна STEM среда“, като преодоляха огромната конкуренция и спечелиха субсидии. Целта на програмата е да провокира интереса на учениците към науката и технологиите, като в класираните учебни заведения ще бъдат изградени STEM центрове. Ще припомним, че STEM означава: „Science, Technology, Engineering, Math“ - „Наука, Технология, Инженерство, Математика“. 
546 училища кандидатстваха с разработени проекти за центрове, те се състезаваха в две категории - „голяма“ с над 300 ученици, и „малка“ с под тази бройка деца. В първата максималната отпускана сума е 300 000 лева, а във втората - 50 000. 
Русенската Професионална гимназияя по облекло „Недка Иван Лазарова“ получава максималната сума от 300 хиляди лева.
Нашият проект предвижда в корпуса, който е зад централната сграда, да създадем ултрасъвременна база за обучение на бъдещите специалисти в производствата на облекла, каза вчера щастливата от новината директорка на ПГО Диана Иванова.
Четирте помещения там ще бъдат обзаведени със съвременни мебели, но най-важното ще бъде техниката, с която ще разполагат работилниците. Това ще бъде най-новата дума на техниката в нашия бранш, т.нар. кадкам технологии от най-ново поколение (CAD/CAM е специализирана компютърна система, гарантираща висока производителност и прецизно качество - б.р.), обясни Иванова. С устройствата, които се използват за компютърен дизайн и компютърно моделиране, ще се работи не само на маса, както се прави сега и в шивашките предприятия, а с помощта на 3D симулатори, 3D и 4D принтери и също такива технологии ще може само по снимка на човек да се изработи желаната от него дреха, разказа директорката на ПГО. За шивашката индустрия това е направо „космическа“ технология, увери тя.
Иванова и нейният екип - зам.-директорката Боряна Петрова и преподавателят по философия Свилен Иванов, са преминали успешно през трите етапа на състезанието, като на последния, на онлайн защитата, им е бил зададен един-единствен уточняващ въпрос. 
Много сме щастливи, очакваме наесен да започнем да работим по проекта, каза Диана Иванова. 
С 270 хиляди лева средно училище „Васил Левски“ в Русе ще гради своя „STEM център за победители - учене чрез преживяване“. Кандидатстването и защитата на проекта бяха подготвени от Тодор Йорданов, Филип Тодоров и Мария Спасова, които се радват, че са сред 50-те училища в Голямата категория, спечелили одобрението на журито. STEM центърът ще бъде разположен на втория етаж в училището, където няколко кабинета ще бъдат оборудвани с най-новата и модерна техника в сферата на информационните технологии - 3D принтери, 3D скенери, дронове, програмируеми платки, роботи. 
249 000 лева е спечелило средното училище с професионални паралелки „Васил Левски“ във Ветово, трето от Русенска област в групата на „големите“.
В „малката“ група са основно училище „Ангел Кънчев“, което ще получи 50 хиляди лева, основно училище „Васил Априлов“ /41 999.97 лева/ и професионалните гимназии по речно корабостроене и корабоплаване и по транспорт, които ще получат за бъдещите си STEM центрове по 45 000 лева.