Има три области на индустрията, в които КНСБ и КРИБ виждаме нужда от допълнителни стимули за развитие – железопътния транспорт, тежката индустрия или т. нар "кафяви индустрии" и високотехнологичните отрасли.

Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров след среща с ръководството на КРИБ.

Според Димитров железопътният транспорт ще повлияе за развитието на сегашните и новите индустрии. Затова в сектора са нужни държавна подкрепа и инвестиции. Добивните индустрии на въглища и енергетиката също имат нужда от държавни стимули, а информационните и биотехнологиите вече имат позиции в България, но просто трябва да бъдат подкрепени. Димитров подчерта, че на срещата е била засегната и темата за автомобилния транспорт, както и нуждата за ясна визия при въвеждането на дуалната система на обучение.

"Митингът на КНСБ показа ясната позиция на синдиката и промени нагласите в обществото. Две от исканията на КНСБ при митинга станаха реалност – беше замразен стажът за пенсиониране и беше въведено възстановяването на данъка от минималната работна заплата, но това, което не постигнахме и увеличението на доходите", подчерта Димитров и съобщи, че ако правителството приеме 28-те предложени на БСК, КНСБ ще напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Кой ще управлява държавата, решават избирателите. За КНСБ не е важно кой управлява, а как управлява. Имаме критики към НСТС, защото там се решават малко неща и не се обсъждат ключовите въпроси за икономиката", каза още Пламен Димитров.

"Съгласни сме с това, че терминът Дуална система се наложи в българския език, но всеки го тълкува, както намери за добре", заяви на свой ред председателят на КРИБ Огнян Донев и обясни, че с КНСБ са решили да проучат какво се случва при частичното му прилагане и да се сезира НС, за да може дуалното обучение да стане практика в България. Според председателя на КРИБ има неразбиране затова какво е дуалното обучение, а то се крепи върху дълго насажданото мнение, че всички трябва да бъдат висшисти, докато в ЕС има много хора с по-добра реализация на пазара на труда, защото имат добра квалификация от профилираните гимназии.

"Нашето благосъстояние не се гради на това какво получаваме от държавата, защото нейната основна функция е да не пречи, и то особено на секторите, които функционират добре", увери Донев.

Пламен Димитров коментира и несъгласието на работодателските организации с едноличната отговорност на работодателя при невнасянето на пълния размер на осигуровките: "Няма как да бъде виновен работникът, когато няма задължението да внася осигуровката си в НАП. Това е задължение на работодателя", каза председателят на КНСБ.

Димитров припомни, че работодателските организации са подписали споразумението за пенсионната реформа, а в него ясно е записано, че се криминализира укриването на осигуровки. Намаляването на наказателната лихва за забавените вноски също е част от споразумението.