Поскъпналата от 1 август електроенергия за бизнеса коства работата на 20 души или 12% от чорапената фабрика „Фазан“, съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Мирослав Чапанов.
По-високата цена на електроенергията води до увеличение на годишните разходи с 50 хил. лева, които няма откъде другаде да бъдат компенсирани. Предприятието е на нулата и не реализира печалба, а членовете на Съвета на директорите вземат минимална работна заплата, обясни съкращенията Чапанов.
Директорът на „Фазан“ бе един от участниците във вчерашната среща с русенския бизнес, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал. Председателят на работодателската организация Васил Велев посочи като най-голям проблем пред бизнеса необоснованото увеличаване на минималната работна заплата и осигурителните прагове, които се въвеждат по административен път, без да се съобразяват с различните браншове и региони.
В информационните технологии средната заплата е четири пъти по-висока отколкото в сектор „Текстил и облекло“, но минималната заплата е една и съща. „Тези 420 лева МРЗ от 1 януари с добавките прослужено време от средно 12% стават 470 лева, колкото е средната заплата в сектор „Текстил и облекло“. Това значи, че някои нискоквалифицирани работници в този бранш, които не могат да донесат толкова пари на работодателя си, ще бъдат уволнени“. Много пъти чуваме, че фирмите трябва да намалят печалбата си, за да компенсират нарасналите разходи, но в много случаи това няма как да стане, защото печалба просто няма, посочи Велев.
Точно по тази причина предприятията от текстилния бранш се изместват по села и паланки, където хората нямат поминък и са доволни да работят и на 350 лева. С увеличението на минималната работна заплата обаче на практика им забраняваме да работят и ги пращаме на трудовата борса, като увеличаваме социалните плащания от страна на държавата, подкрепи го Мирослав Чапанов.