Ново изследване на американски учени е показало, че аспиринът може да предотврати измирането на невроните при невродегенеративни заболявания, включително при болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и на Хънтингтън. Откритието е направено от учени на университета "Джонс Хопкинс".
Оказва се, че аспиринът се свързва с ензима GAPDH. Ако се съди по всичко, той е сред причинителите на изброените болести.

Преди се смяташе, че ензимът GAPDH участва само в метаболизма на глюкозата. Сега специалистите са установили, че той играе важна роля и във вътреклетъчното предаване на сигнали. По думите на учените, GAPDH е мишена за салицилати. Това са соли, образувани от основния продукт при разпадането на аспирина - салициловата киселина.

Изследователите са на мнение, че трябва докрай да бъде изучено как салициловата киселина и нейните производни регулират работата на ензимите GAPDH и HMGB1. В бъдеще е възможно създаването на по-мощни лекарства на основата на салицилати. Това ще позволи да бъде намерен ключ към лечението на широк спектър от заболявания.