Най-вероятната причина за реакцията на кучето, подушило взривно вещество, е батерията на лаптоп. При повреда на батерия от нея се отделят вещества, които наподобяват амонити - взривни вещества, смеси от амониев нитрат, нитротолуол и нитроглицерин. Вероятно кучето е надушило тях.Както е известно, единият багаж беше взривен, вероятно в него се е намирал лаптопът, съобщава "Стандарт".

Теорията с преносим компютър не е случайна. Тази година е имало подобна евакуация на летището в Пловдив. Отново куче е надушило взривно вещество в багажното на самолет. Под дъжда били евакуирани всички пътници, а машината претърсена сантиметър по сантиметър. Оказало се, че става въпрос точно за повредена батерия на лаптоп, потвърдиха пред изданието два независими източника./БЛИЦ

Всички органи на сигурността са взели повече от сериозно заплахата в София. За това говори фактът, че шефът на сигурността на летището е пристигнал спешно, въпреки че е бил отпуск.

Шофьорът на белия бус, който беше претърсен за взрив, е белгийски гражданин. Той е излетял в 5,00 ч сутринта за Шарлероа и има билет за връщане на 3 декември. Името му не е арабско, а типично френско. По всичко личи, че не е имал и идея да се крие, нито пък че ще предизвика подобна суматоха.