34-годишен мъж се възползвал от близките си отношения със свои съседи в Мартен и благодарение на тяхната добрина успял да им източи спестяванията.
Теодор Т. трябваше да чуе вчера присъда от Русенския окръжен съд за това, че изтеглил 6370 лева от двете дебитни карти на Иванка и Михо М. Това станало след 41 ходения до банкомата между юли и септември 2014 година. Тъй като му предстои операция, Теодор не се яви в съдебна зала и делото срещу него не успя да започне, макар че той вече е признал писмено повдигнатите му обвинения. Законът обаче казва, че той трябва лично да декларира, че иска съкратен процес без разпит на свидетели, както и да участва в него.
Въпреки че така и не представи медицински документи за планираната интервенция, съдът сметна, че Теодор не е дошъл в залата по уважителни причини и отложи делото срещу него за първите работни дни на новата 2016 година. Тогава той ще трябва да получи наказание за всичките 41 транзакции, с които е източил спестяванията на съседите си.
Впрочем Теодор бил улеснен да извърши престъплението, тъй като вратите на къщата в Мартен на възрастното семейство винаги били отворени за него и той се разполагал в нея сякаш е у дома си. Няма данни обаче за уважителни причини за това, че е окрал съседското семейство. Самите Иванка и Михо поискаха да влязат в ролята на граждански ищци и да си получат обратно от 34-годишния мъж откраднатите пари.
По закон Теодор може да бъде наказан с лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и да бъде осъден да плати глоба до двойния размер на присвоената сума. 
Подобен бе и развоят по идентично дело, което Окръжният съд се очакваше да реши вчера. 25-годишният Сейфула С. от Сеново е декларирал, че се признава за виновен, че на 10 май тази година е отмъкнал 90 лева и дебитна карта. Вихрил се в Кривня и Глоджево. Вчера обаче той така и не дойде в съдебна зала, макар че е пожелал съкратен процес. Причина за отсъствието му стана липсата на данни, че той изобщо е призован и вероятно не знае за насроченото дело срщеу него. Иначе Сейфула дори искал да възстанови откраднатата сума, но все не намирал пари. Предстои в средата на декември да се разбере дали все още иска съкратен процес и прави самопризнания.