Широката коалиция в Общинския съвет вчера бе официално заздравена. След избора на ректора на Русенския университет проф.Христо Белоев от БСП за председател на 9 ноември с впечатляващите 45 гласа, вчера бяха избрани и неговите заместници. Те са петима, като сред тях са двама от кандидатите за кмет - Галин Ганчев от Реформаторския блок и Мирослав Славчев от Атака, който бе на този пост и предния мандат.      
Другите трима участници в председателството са Димитър Кънчев от ГЕРБ, сащо с опит като заместник на доскорошния шеф на общинарите Васил Пенчев, Нина Крушева от „Патриотите-ВМРО“ и Венцислав Великов от АБВ.
Шестте партии, които имат свои представители в ръководството на местния парламент, разполагат с 44 мандата: ГЕРБ имат 21 избраници, ВМРО, Реформаторите и БСП - по 6, АБВ - 3 и Атака - 2.
Останалите 7 мандата са разпределени между Български демократичен център, Българска социалдемокрация и Движението за права и свободи - по 2 и Глас народен - 1. Очертава се това да е опозицията в Общинския съвет, като не е изключено част от тези партии често да подкрепят мнозинството.