Професионалните спортни клубове в Русия няма да могат да привличат турски играчи през предстоящия зимен трансферен прозорец. Това обяви министърът на спорта Виталий Мутко, който е и президент на местния футболен съюз.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който от 1 януари се забранява наемането на работа на граждани от Турция. 

"Мисля, че ако някой иска да покани турски спортисти през зимния трансферен прозорец, няма да може да го направи", каза Мутко пред "Р-Спорт".

Попитан дали спортното министерство ще препоръча на клубовете да не привличат турски състезатели, той отговори: "Разбира се. Абсолютно."

По думите му "турският въпрос" няма да се отрази на полузащитника на "Рубин" Гьокдениз Карадениз, който през лятото подписа договор до 2018 г. "Санкциите не включват играчите, които имат действащи договори", каза Мутко. 

"Карадениз в действителност е един прекрасен човек. Ако всички те (турците) бяха като него, всичко щеше да бъде страхотно", завърши министърът на спорта. 

Наскоро минстерството препоръча на руските футболни клубове да отменят зимните си тренировъчни лагери в Турция. Няколко, сред които "Локомотив" (Москва), "Спартак" (Москва), "Краснодар" и "Кубан", заявиха, че ще изпълнят препоръките.