Делото срещу младежите Александър Димитров, на 23 години, и Иван Стайков, на 22 години, които бяха обвинени в измами по интернет, ще бъде гледано отново в Русенския окръжен съд. Това реши състав на Върховния касационен съд /ВКС/, който отмени присъдите на момчетата и върна казуса за ново разглеждане от други съдии.
Двамата стигнаха до съд, след като за 1 седмица - между 21 и 29 януари 2013 година, подмамили 12 души от цяла България. Замисълът бил готов в края на 2012 година, когато студентът Александър закъсал за пари и решил да припечели по втория начин. Публикувал апетитни оферти в един от популярните сайтове за търговия с автомобили, въпреки че реално не продавал коли. Идеята му била да прибира парите от капарото по бъдещите сделки и веднага намерил клиенти заради обявените невероятни цени. В замисъла намесил своя съгражданин от Две могили Иван, който по това време също бил студент в Русе. Клиентите капарирали избраните коли с мисълта, че са направили сделката на живота си. Част от хваналите се на въдицата са собственици на автокъщи в Пещера и Пазарджик. По-късно обявите били проследени и станало ясно, че са публикувани най-често от компютри на територията на студентските общежития в Русе, където живеел Иван.
Всички жертви били подлъгани по един и същ начин. Кандидат-купувачите се обаждали на посочения номер и разговаряли с Александър, който обаче се представял като Евгени Аргиров. „Продавачът“ обяснявал, че чака автовоз от Италия и до дни чудните коли щели да бъдат доставени в района на Шумен, но за тях имало много мераклии и не може да поеме ангажимент да ги пази, освен ако не получи капаро. Така само за една седмица сметката на измамниците набъбнала с 6450 лева. Най-зле изигран се оказал бизнесмен, който платил 3000 лева авансово за булдозер. Той е и последният подлъган клиент, който се конституира като граждански ищец и поиска хилядарките да му бъдат върнати под формата на обезщетение.
На първа инстанция Иван бе оправдан, а Александър получи 1 година и половина ефективна присъда. Наказанията станаха двойно по-сурови на втора инстанция, където съдиите отредиха на Иван 2 години условно с 4 години изпитателен срок, а на Александър - 3 години затвор. Присъдите бяха оспорени до дупка.
След половингодишно умуване върховните съдии видяха противоречия в присъдата на втора инстанция от Русенския окръжен съд. И по-конкретно в частите, в които се обсъжда участието на Иван в измамите. С критиките си ВКС реши, че делото трябва отново да бъде разгледано на втора инстанция и събраните по него доказателства да се разгледат детайлно.