Виктория ИВАНОВА
През 2016 г. специална комисия ще извърши оглед и ще състави констативни протоколи за състоянието на всички улици и тротоари в града. Тя ще изготви план за рехабилитацията на уличната мрежа, като за 2017 г. ще бъде осигурен ресурс и ще започне масиран ремонт на тротоарите и улиците. Това каза кметът Пламен Стоилов на публичното обсъждане на бюджета на Община Русе за догодина в петък вечер. Темата за състоянието на по-малките улици и тротоарите  беше повдигната от Деян Господинов от Национална мрежа за хора с увреждания. 
А иначе традиционно публичното обсъждане събра едва тридесетина граждани и още толкова общински служители и съветници. 
Ростислав Кандиларов от сдружение „Вело Русе“ даде няколко предложения за изграждащите се велоалеи. Той подчерта, че пешеходните пространства около новите велоалеи трябва да се асфалтират, а самите велоалеи да бъдат осветени. Не пропусна да попита и за велоалеята до Николово, като предложи да се проведе информационна кампания за използването на новата инфраструктурата. 
Кметът посочи, че всички предложения са приети, като по-голямата част ще бъдат изпълнени през 2016 г., а другите ще стартират. Предстои велоалеите в града да се довършат и да се възстановят терените около тях, които не са пипани 30 години, като аналогично ще се постъпва и с осветлението. Стоилов каза, че изграждането на велоалея до Николово ще се забави, но и по този проект се работи според възможностите. Зам.-кметът Димитър Наков допълни, че строителните дейности по велоалеите не са приключили и има още много работа, която трябва да се свърши. 
Освен за състоянието на тротоарите и малките улици по кварталите, Деян Господинов постави въпроса и за електронното обслужване. Стана ясно, че Общината ще започне въвеждането на електронни услуги от април 2016 г. Господинов не пропусна и темата за обществения транспорт и обслужването на хора с увреждания, а Стоилов подчерта, че през 2016 г. предстои изготвянето на нова транспортна схема предвид новите улици в „Чародейка“, пробива „Кауфланд“, новото Кръгово. Той допълни, че ще се търси превозвач, който да отговаря на стандарта на Русе, като ще има изискване да се осигури достъпна среда за хората с увреждания. 
Друга наболяла тема, която бе обсъдена, бе тежкото състояние на Сарайския мост. Ще търсим целево финансиране, тъй като неговият ремонт надхвърля 2 млн. лв., каза Стоилов. Предстоят разговори с регионалния министър Лиляна Павлова и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, но без намесата на държавата този проблем не може да се реши, коментира кметът.