Около 33 300 деца от общо близо 90 000 в Русенска област са със затлъстяване. Измерванията са направени през 2014 година от инспектори в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към Регионалната здравна дирекция. 
Първоначалните данни за тази година сочат, че затлъстяването на децата почти се доближава до резултатите от миналата година. За предходната 2013 година обаче цифрите са по-тревожни, което показва, че родителите са взели мерки да ограничат храната на децата си или са ги насочили да спортуват, обясни началникът на отдела д-р Елка Юстиниянова по повод вървящата в момента Седмица за борба със затлъстяването.     
Данните показват, че малчуганите с наднормено тегло на възраст до 7 години са 11.700 или 13% от всички деца. За 2013 година те са били 25 на сто. От 7 до 14 години затлъстелите деца са 10 800, което в проценти е 12. 12.1% пък подрастващите със затлъстяване в групата от 14 до 18 години.
Затлъстяването води до сърдечно-съдови заболявания, диабет, злокачествени новообразования, подагра, ставни и дихателни болести и други. По този повод специалистите съветват да не се преяжда, да се консумират повече плодове и зеленчуци, да се дъвче бавно, да се избягва продължително гладуване и да се пие повече вода.
В рамките на Седмицата за борба със затлъстяването РЗИ ще проведе днес и утре беседи под мотото „Да победим наднорменото тегло“ в детските градини „Чучулига“ и „Звездица“, както и конкурс за здравословна рецепта в Професионалната гимназия по туризъм „Иван П.Павлов“. В много други училища ще има обучителни дейности за ползите от спорта, физическата активност и здравословното хранене.