Кубинецът Хосе Еухенио Солер Арате е новият старши треньор на българския национален отбор по бокс за мъже. Това съобщи президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, цитиран от сайта на организацията.
“След дълга дискусия Управителният съвет на нашата федерация взе решение да назначи кубинеца Хосе Арате за старши треньор на българския национален отбор за мъже, каза президентът Красимир Инински. Хосе е добър специалист и е работил и в националния отбор на първата боксова сила в света – Куба. Лично аз смятам, след като искаме високи резултати, че трябва да осигурим и треньор на световно ниво. Надявам се, че Хосе, работейки съвместно с българските треньори, ще създаде сплотен екип, което е предпоставка за добри резултати”.
Хосе Еухенио Солер Арате е роден на 29 ноември 1981 година в Хавана. Той е магистър със специалност “бокс” от университета в Хавана. Хосе Арате е бил заместник-директор на кубинската федерация и дългогодишен треньор в кубинския национален отбор. Работил е с такива имена като двукратния световен шампион Хулио Сесар Ла Крус Параса, избиран два пъти за най-добър боксьор на Америка, олимпийския шампион от Лондон-2012 Робейси Рамирес Карасана, Йосвани Бейтия Сото – без загуба в световните боксови серии /WBC/, и други известни кубински боксьори.