Ампутирана е част от ръката на 54-годишния работник, който пострада при трудова злополука в металообработващо предприятие миналата седмица. Причината 250-тонната преса да притисне китката на мъжа е, че машината е била в режим на настройка, а при него липсва блокировка. Пресата има блокировка и не е възможно да бъде пусната при нормален режим на работа, но това е било малшанс, обясни главният инспектор от Инспекцията по труда Светлана Лазарова на пресконференция вчера, като допълни, че са съставени два акта за нарушение. Според инструкцията за работа служителят не бива да поставя ръката си при пуснат двигател, а освен това бутоните на самата преса не са били преведени на български език. 
Лазарова отчете, че през октомври са съставени 14 акта за необезопасени машини и съоръжения, докато за първите 10 месеца на годината са връчени общо 40. В производствено предприятие в Ряхово пък са отстранени двама мотокаристи, тъй като единият е бил с изтекло свидетелство за управление, а другият не го е носел. 
През изминалия месец са извършени 101 проверки, от които 20 са с последващ контрол, 16 са за разследване на сигнали и жалби от граждани. Констатирани са 507 нарушения, от които 380 по здравословни и безопасни условия на труд. Съставени са 28 акта за установяване на административни нарушения, като от тях 17 са по здравословни и безопасни условия на труд, 10 по трудовоправни отношения и един за създаване на пречки на контролен орган. За първите 10 месеца са съставени 8 акта за отказ за предоставяне на документи на контролен орган, а минималната санкция за това е 20 000 лева.