От 2016 година бащите, които живеят с майките на децата си на семейни начала без сключен брак, ще трябва да декларират заплатите си. Това заяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.
Целта е да се изравнят условията при отпускане на помощите, независимо от вида на съжителството. От догодина семействата, които получават месечни помощи за деца, ще трябва да подадат нови заявления-декларации след 1 януари 2016 г., ако тези помощи са отпуснати преди 28 юли тази година.
За едно дете вече е предвидена помощ от 37 лв., за две - 85 лв., а 130 лв. ще се отпускат за три деца. През 2016 г. майките ще получават по 340 лв. месечно обезщетение за гледане на дете през втората година. 
Изменения се предвиждат и при непълнолетните майки - те ще получават добавки само в натура, а не в пари. Кранчето с помощи пък ще бъде спирано за техните родители. В натура ще получават детски надбавки и родители, които не се грижат за децата си. Идеята е да се ограничи броят на непълнолетните майки, които раждат деца заради помощите.