Виктория ИВАНОВА
50 професионални приемни семейства и едно доброволно има на територията на Русенска област, а в тях са настанени 55 деца, от които 29 са до 3-годишна възраст. В община Русе има 24 професионални приемни семейства и едно доброволно. В общините Бяла, Борово и Ценово има 22 приемни семейства, а в общините Две могили и Иваново професионалните приемни семейства са 4. Това съобщи на пресконференция вчера директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Росица Иванова, като допълни, че от началото на годината до момента на регионално ниво са осиновени 23 деца, а 7 са деца с увреждания, които са осиновени от чужди граждани. 
Иванова обясни, че в приемните семейства могат да се настаняват деца от различни градове в страната, като подчерта, че приемните родители в областта проявяват висок професионализъм, а по време на тематична проверка не са констатирани пропуски. 
Основното месечно трудово възнаграждение за едно дете е 570 лева на месец, за 2 деца - 608 лева, а за три и повече деца 646 лв. Приемните родители получават и ежемесечни средства, които се определят според възрастта на настаненото дете. За дете до 7 години те са 195 лв., от 7 до 14 г. - 227 лв, а от 14 г. до навършване на пълнолетие - 260 лв. За дете с увреждане семействата получават по-високи възнаграждения и всички видове добавки, които се полагат.