Купонджийски живот, дребни кражби и светкавична радикализация сред дима от джойнта в кафене на Моленбек. Така може да се обобщи живота на последния, оцелял, терорист от кървавите атаки в Париж, разказва АФП.

Салах Абдеслам, преследван от полицията в няколко държави, несъмнено е последният ключов заподозрян. Въпреки спецоперациите в Белгия, където той успя да избяга след трагедията във Франция, той продължава да е неоткриваем.

Снимката на 26-годишния Салах постоянно се върти по телевизиите: висок 1,75 м, кафяви очи, намазана с гел коса, "опасен тип"...
В Моленбек, бедняшки квартал на Брюксел и дом на семейство Абдеслам, обаче, младежът не е създал впечатление за джихадистки следовник. По-скоро е смятан за

чаровно момче, което си пада по купоните

Заедно с братята си - Мохамед и Брахим, сестра си и родителите им, Салах живеел в хубав блок с гледка към кметството.
Нещо като пашкул за едно "сплотено, отворено и либерално семейство, което нямаше склонност към религията", каквото е то в спомените на Оливие Мартенс, бивш адвокат на Брахим.

Салах и Брахим били съвсем обикновени младежи. "Обичаха футбола, ходеха по заведения, срещаха се с момичета", разказва Джамал, възпитател и приятел на братя Абдеслам.

"Много пиеха, много пушеха, но не бяха радикализирани",

допълва друг техен познат, Юсеф. Но един ден, помни Джамал, те попаднали "на неподходящи хора в неподходящ момент".
Сред приятелите им се появил Абделхамид Абауд-Белгиеца, бъдещото лице на белгийския джихадизъм и предполагаем организатор на парижките атентати, който беше ликвидиран при спецоперация в парижкото предградие Сен Дени.
След въоръжено нападение през 2010 г. те попадат зад решетките.

На почивка

След като известно време работи като техник в брюкселската компания за обществен транспорт "Стиб", през март 2013 г. Салах се захваща със семеен бизнес - с бар на приземния етаж в тухлена сграда в Моленбек.

Брахим е собственик, а Салах - управител. В бара се предлага само бира. "Много хора пушеха и трева. Още щом влезеш, Брахим те връхлиташе, за да ти продаде нещо", казва редовният посетител Абдел.

Откриването на недопушени цигари с джойнт в пепелниците в средата на август тази година кара властите на 5 ноември да затворят заведението.

Знак, че нещо се готви?

При всички положения на 30 септември братята вече са продали бара. През последните месеци "те престанаха да пият и се молеха малко повече от обикновено", спомня си брат им Мохамед, който след атентатите беше задържан, а после оневинен и освободен.

От известно време обаче някои клиенти забелязали оживление в интернет. "Всеки път, щом човек влезеше в това кафене, от компютрите се чуваха изявления на "Ислямска държава", призиви за война", доверява редовен зрител на френското телевизионно предаване "Специален пратеник".
Собственикът Брахим гледа и видеозаписи на джихадистката групировка. "Понякога, като се нервираше, възкликваше: "Ще вдигна всичко във въздуха", разказа друг местен жител пред телевизия "Франс 2".
На 13 ноември Брахим се самовзриви на булевард "Волтер".

И брат му ли е трябвало да направи същото,

се питат разследващите, проследяващи маршрута му по време на атентатите. Единственото, което се знае със сигурност е, че Салах е наел два автомобила и две стаи, послужили за скривалища на ударните бригади.

Вечерта, в деня на атентатите, той оставя в 18-и район на Париж една кола, може би след като е откарал камикадзетата до "Стад дьо Франс".
Дали и той е имал задача да извърши атентат в северната част на Париж, за какъвто се говореше в изявлението, с което ИД пое отговорност за атаките, но който така и не се състоя?

В Монруж, в южната част на Париж, близо до мястото, където той е бил засечен отново след касапницата, беше намерен и пояс с експлозиви.
След атентатите Салах е неоткриваем, вероятно е бил изведен в Белгия от двама приятели, дошли от Моленбек.

"Надявам се да не греша, (...) че в последната минута Салах е решил
да не извършва тежки деяния", каза пред "Франс 2" брат му Мохамед


според когото Брахим и Салах са били "манипулирани". Той твърди, че нищо не му е подсказвало какво предстои.

"Два или три дни преди атентатите" Мохамед установил, че двамата му братя не са се прибрали. Майка му му казала, че те намерили евтини билети, за да отидат на "почивка".

По непотвърдена информация Абдеслам може би е поел към Германия, където също се издирва: