Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge вдъхнаха нова сила на Samsung, напоследък леко колебливия като позиции бранд, със свеж дизайн и нови функции. Налага се корейците да положат доста усилия, за да успеят да повторят този трик, а и има много неща, които да бъдат подобрени в новия телефон.

Не очакваме да го видим по-рано от 2016 г. - обикновено Samsung избират началото на март за представяне на флагманите си, когато е Световният мобилен конгрес в Барселона. Така че вероятно това ще се случи по същото време и догодина, въпреки слуховете за по-ранна поява на Galaxy S7.

Очаквания

Надеждите на всички са с новия Galaxy S7 фирмата да се откаже от обичайния дизайн на стандартен, наподобяващ блокче шоколад телефон. Чакаме нещо новаторско, което да променя границите на дизайна и отчита всички страхотни технологии, които Samsung продължават да обещават.

Основната очаквана разлика е екранът. Ако Samsung реално се стремят към успех на Gear VR, то е нужен по-добър екран, и скокът към 8K (или поне 4K) би направил дисплеят много по-рязък.

Другото е технология за сканиране на ирис, която да наследи сензорите за пръстови отпечатъци, вече появяващи се навсякъде. С две сканиращи камери с висока резолюция отпред, с подобрена бленда, би трябвало да можете да се идентифицирате с просто включване на екрана на телефона.

Ръбовете на свръх-резкия екран следва да бъдат изтласкани към страните на телефона, като нотификациите се показват и от двете страни - S6 Edge има извити ръбове като декорация, но тук те вече би трябвало да се използват пълноценно.

Естествено, TouchWiz все така ще си остане налице, но за съжаление, той май е неизбежен...

Кога ще дебютира Galaxy S7?

Говори се, че Galaxy S7 може да бъде анонсиран през януари, вероятно на 19 януари. Анализатор от SK Securities също смята, че S7 може да бъде анонсиран още през януари, с пазарен дебют в началото на февруари, докато други източници твърдят, че Samsung са започнали разработката на фърмуера за него с месец по-рано, което загатва за възможен по-ранен дебют.

Ранна информация от корейския сайт Newsis, позоваваща се на вътрешни източници, твърди, че Samsung са започнали работата по Galaxy S7 около 2-3 месеца преди обичайния график. Така че е възможно S7 да се появи по-рано, но това далеч не е гарантирано.

Има и слухове, че може да видим Galaxy S7 преди края на годината. Декември вече се спряга за потенциална дата на дебют. Традиционно Samsung представят по един Galaxy S и един Galaxy Note флагман годишно, така че това ще е голяма стъпка встрани от традициите.

Дизайнът на Samsung Galaxy S7

Тук не очакваме драстични промени в S7. Един от слуховете твърди, че телефонът ще е много по-голям от S6, с 5.7-инчов екран - но това звучи много невероятно, макар да не е невъзможно.

Galaxy S7 може да бъде направен от различен тип метал. Източници заявяват, че компанията експериментира с магнезиева сплав, която ще направи телефона по-здрав, запазвайки лекотата и отделяйки топлината, когато процесорът е по-натоварен. Този слух се появи едва наскоро, така че може да е точен.

Много вероятно изглежда корпусът да е тънък, от метал и стъкло, и вероятно ще е с премиум материали, особено предвид очакванията батерията да не е заменяема - точно защото предвиждането на капак за подмяната й би означавало компромиси с дизайна.

Екранът на Galaxy S7

Интересни са твърденията, че Samsung може да предложат Galaxy S7 в два различни размера - с 5.2-инчов и 5.8-инчов екран, поне единият от тях с 4K дисплей. Тъй като вече има Samsung Galaxy Note 5 и Samsung Galaxy S6 Edge+, очакването за фаблет версия на S7 звучи твърде оптимистично. От друга страна, бенчмарк за устройство, което се счита, че е Galaxy S7 твърди, че той е с 5.7-инчов диплей, така че може би все пак ще има по-голям модел. Резолюцията там обаче е посочена като 1440 x 2560 (QHD), а не 4K.

Твърди се още, че Samsung може да възприемат сходна функция на 3D Touch от iPhone 6S. Компанията Synaptics предлага технология, наречена ClearForce, позволяваща различна функционалност в зависимост от силата на натиск на екрана.

Друг слух гласи, че Galaxy S7 може да съдържа извит екран. Според доставчици на компоненти, телефонът ще използва гъвкав дисплей, доколкото Samsung са поръчали големи количества такива от тайвански производители. В случая може да става дума за отделна версия на Galaxy S7, точно както стана с Galaxy S6 Edge, но все пак звучи интересно.

Впрочем нова регистрирана търговска марка показва, че Samsung разработват собствена технология за свръх-здрав дисплей, наречена Turtle Glass. Тя вероятно ще замени Corning Gorilla Glass 3 - но можем само да гадаем дали това ще стане още в Galaxy S7, или по-късно.

Дори се твърдеше, че Samsung ще отидат още по-далеч и ще разработят сгъваем телефон, но вероятността за това изглежда изключително малка.

Камера и батерия в S7

Samsung представиха нова камера BriteCell, която е проектирана да работи по-добре при ниска осветеност и е с по-малки размери от тази в Galaxy S6. Не е потвърдено дали тя ще се използва в S7, но шансът за това изглежда доста голям.

Някои източници съобщават, че Samsung преговарят със Sony за закупуване на сензора IMX300, използван в серията Xperia Z5. Samsung изглежда са впечатлени от технологията, че може да заложат на японското решение, въпреки че работят върху собствен сензор - твърди се, че Galaxy S7 ще има различен сензор в зависимост от региона и модела на телефона.

Друг слух гласи, че акцентът ще е върху други аспекти, например количеството светлина в снимките и размерите на самия сензор. Според информатор в Weibo, Samsung ще се откажат от 16MP камерата на Galaxy S6 в полза на 12MP в Galaxy S7 (въпреки че това звучи неразумно от маркетингова гледна точка). С толкова слухове за камерата, трудно е наистина да предположим какво ни очаква.

Не се упоменава капацитетът на батерията в новия флагман, но навярно тя няма да е сменяема, както и при Galaxy S6.

Операционна система

Почти гарантирано Samsung Galaxy S7 ще дебютира с Android Marshmallow. Всъщност, снимки на вътрешни документи от Samsung за Marshmallow ъпдейта вече се оказаха в социалната мрежа Weibo . Те потвърждават слуха за кодовото име на Galaxy S7 „Jungfrau" и основната спецификация на процесора Qualcomm's Snapdragon 820, който ще присъства в основните флагмани през 2016.

Фактът, че Snapdragon 820 се спряга за процесор на Galaxy S7 е интересен - Samsung се отказаха от предложението на Qualcomm за Galaxy S6, използвайки собствения си чип Exynos. Компанията не разкрива мотивите, но сегашният най-висок клас чип на Qualcomm - Snapdragon 810 - страда от прегряване и нестабилна производителност.

Вероятно изборът на Snapdragon 820 означава завръщане на Qualcomm към върхова форма на пазара на чипсети, въпреки че е твърде рано да се потвърди тази информация. Според други сведения следващият чипсет на Samsung - Exynos M1, би могъл също да стои зад новата генерация Galaxy.

Препоръчваме да приемате тези резултати с доза скептицизъм, но те може да означават, че Galaxy S7 ще е по-мощен, ако и този път се откаже от хардуера на Qualcomm. Който и процесор да избере компанията, се очаква да видим 4GB RAM, не на последно място защото толкова вече има в Galaxy S6 Edge+.

Цена на Galaxy S7

Няма информация колко точно ще струва Samsung Galaxy S7, но със сигурност ще бъде много скъп. Ще сме изненадани, ако Samsung го пуснат за по-малко от първоначалната цена на Galaxy S6. Най-добрата прогноза е за стартова цена около $650.

Подобрения на S6

Най-голямото оплакване от Galaxy S6 беше батерията - при средна употреба телефонът издържаше средно 17-18 часа. Това е приемливо, но не достатъчно за мнозина. Добре би било Samsung да направят нещо по този въпрос в Galaxy S7, дори с цената на жертви от дизайна, по-дебел корпус и по-мощна батерия.

За S7 отново са желани аксесоари за виртуална реалност, но с повече сензори, повече игри или нов начин за употреба.

Устройствата на Samsung далеч не са сред най-евтините на пазара. В момента компанията е в сходна ценова ниша с Apple. Дори и да изгубим някои повърхностни екстри на телефона, поевтиняването му си заслужава и ще разшири пазарния дял на корейската компания в горния сегмент.

S5 беше водо- и прахоустойчив, а мнозина останаха разочаровани, че в S6 тази функция отсъстваше. Възможно е тази функция да се завърне в Galaxy S7, този път в по-елегантен дизайн.

И - естествено - нужна е още повече мощност. Може да се спори дали това ще е фирмен Exynos или най-новият чип на Qualcomm, просто искаме най-добрия, до който фирмата може да се добере. Толкова ли много очакваме?