Изкуствените неравности по градските улици не отговарят на изискванията, въведени с наредбата за тяхното изграждане и монтиране. Това са констатирали проверки, които Апелативната прокуратура във Велико Търново е предприела, след като се е самосезирала. Окръжната прокуратура в Русе е разпоредила обследване на местно ниво, където също са забелязани нередности. Пример за „легнали полицаи“, които са в разрез с наредбата и въведения стандарт, например са наподобяващите бабунки неравности.              
Прокуратурата констатира занижен контрол и бездействие. Изпратени са писма до общините, в които са описани констатираните нередности и е изискано предприемане на незабавни мерки, се казва в съобщение на прокуратурата. От апелативното обвинение обясняват, че според наредбата до юли 2015 година изградените преди 2012 година „легнали полицаи“ е трябвало да бъдат приведени във вид, подробно описан и разяснен. Установено е обаче, че това не е трогнало управниците и масовото бездействие и неизрядност било засечено в общините в петте области на Апелативния район - във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. 
Има общини, които и към момента отказват  изпълнение на нормите с оправдание за липса на предвиден бюджет или нецелесъобразност на премахването на съоръженията, тъй като се намират в близост до детски градини и училища, съобщават от прокуратурата. И обясняват, че ако бездействието на общините продължи, те могат да бъдат съдени, а прокуратурата е готова да оспори апатията им пред административните съдилища по места.
Освен това от обвинението посочват, че бездействието на местната власт може да й излезе по-солено отколкото си мисли. Причината - при възникнала катастрофа или повреда на кола в района на „легнал полицай“, всеки пострадал може да съди общината, тъй като тя е виновна за нередовния вид на ограничителя на скоростта.
Впрочем подобни дела не са новост на местно ниво - Общината в Русе често е осъждана и плаща обезщетения за дупки по улиците, които повреждат автомобилите и за бездомните кучета, които хапят минувачите.