Четири години затвор поиска прокуратурата за обвинения в укриване на данъци за над 195 000 лева бивш управител на „Биомел“ Чавдар М. Според защитата му обаче фалиралият бизнесмен си е навлякъл проблеми със закона заради добрината си, заради което сега е с разклатено здраве. Затова заслужава минимално наказание. В крайна сметка състав на Русенския окръжен съд прецени, че справедливата присъда е в размер на 4 години и половина, но заради самопризнанията я намали на 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Ще бъде конфискувано и половин жигули, което е единствената му недвижима собственост. Наказанието може да се обжалва. 
Бившият бизнесмен и един от тримата управители на големия фуражен завод бе предаден на съд заради 63 продажби на прасета в периода от януари 2009 до декември 2010 година. Фермата работела към завода, а сделките не били фактурирани, нито декларирани пред данъчните. С това на държавната хазна бил спестен ДДС и корпоративен данък. Според прокуратурата за големия размер на укритите налози мъжът заслужава около 6 години затвор, но заради признаването на вината  наказанието трябва да бъде намалено на 4 години.
54-годишният Чавдар сам поиска делото срещу него да се гледа по съкратената процедура, като призна всичко, което прокуратурата е описала в обвинителния акт срещу него. Адвокатът му заяви, че мъжът не би издържал дълги съдебни заседания с разпити на свидетели, макар че те щели да го представят в добра светлина. 
Самият Чавдар заяви пред съда, че е честен човек и съжалява, че е бил мек и добър, заради което си е навлякъл проблеми. Бизнесменът обърна внимание, че ако е искал, е можел да протака делото срещу него, но не го е направил. А в корена на изправянето му пред съда стояла войната в разпродадения вече завод „Биомел“, която водели двамата му съдружници. Той бил управител на фермата само по документи, а реално четвърти човек движел работата в нея. Затова и никой от клиентите не го бил виждал там, нито знаел, че ръководи дейността й.
Критичен съм към нерегламентираните продажби. Винаги съм бил сам, без партия и групировка, заяви бизнесменът и поиска съдът да бъде справедлив.