Близо 1000 млади музикални таланти са преминали през красивото изпитание на международния конкурс „Франц Шуберт“ през проведените досега девет издания, каза вчера Мария Дуканова, директор на Националното училище по изкуствата, което е главният виновник за конкурса. В десетото издание, което започва в четвъртък, 26 ноември, ще участват 89 момичета и момчета от 9 държави, като за първи път в Русе пристигат за състезанието млади дарования от Полша и Швейцария. 
Тазгодишният конкурс е кулминация и финална точка на празничните изяви, посветени на 55-ата годишнина на НУИ, каза Дуканова. Тя е особено признателна на журито, съставено от именити възпитаници на русенското Музикално училище, които са отделили от ценното си време една седмица, за да бъдат в Русе. Това са флейтистът проф.Георги Спасов цигуларят Светлин Русев, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, диригентът и пианист Иво Венков, оперният солист Николай Моцов, вокалният педагог Георги Делиганев, музикалният продуцент Иван Кюркчиев и директорът на фестивала „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова.
Надяваме се Иво Венков да пристигне навреме, тъй като той е в Антверпен, трябва да се придвижи до Брюксел, а градският транспорт е блокиран и ситуацията, както е известно, е сложна, каза Дуканова. За щастие, Светлин Русев ще пътува до Русе от Корея, откъдето засега транспортните коридори са „чисти“.
Откриването на конкурса е с концерт на Георги Спасов, Николай Моцов и дуото Генова-Димитров в четвъртък от 18 ч в зала „Русе“, на рояла ще бъдат Ина Стойкова и Мая Тодорова. Награждаването и заключителният концерт с участието на Светлин Русев и русенската филхармония под диригентството на Иво Венков е на 1 декември от 18.30 ч в Доходното здание. Тази година към традиционните награди се прибавя и една, учредена от преподавателите - „55 години НУИ“, и друга, на името на всеотдайния русенски музикант и създател на Младежкия оркестър Стефан Вачев.