Няма логика да съм убил приятеля си от детски години, който живее на няколко метра от мен. Спасявал съм го на два пъти от удавяне в Дунава. Какво е станало обаче не знам, заяви пред състав на Русенския окръжен съд 65-годишният Андрей Петров, който бе задържан в събота в Новград. Според прокуратурата мъжът умишлено е убил сътрапезника си Иван Иванов, с който започнали да пият ракия от 10 часа сутринта. Затова поиска Андрей да бъде задържан в ареста за постоянно. Как и защо се е стигнало до клането обаче, все още никой не може да каже.
Случаят потресъл роднините на двамата мъже и техните комшии. Досега те не са имали конфликти, никой не е чувал и за пресни дрязги помежду им. Всеки ден имали традиция да се черпят на маса, а алкохолните запои често започвали от сутринта. До скоро компания им правел друг техен приятел, но след като починал останали само двамата. Само двамата били и във фаталния съботен ден и нямало нито един свидетел на случилото се. Знае се само, че Иван е открит с прерязана сънна артерия и надупчена шия. Самият Андрей заяви, че няма никакъв спомен от деня. Бил изпил около три винени чаши ракия и всичко му се губело. Помни само, че сигнализирал по телефона за заклания си приятел. На място дошла полиция, а алкохолната проба на пияния домакин показала около 1.90 промила.
Неосъжданият досега пенсионер живеел ту в Новград, където гледал градина, ту в Свищов. Адвокатът му обърна внимание, че Андрей е съдействал на разследването и заслужава да бъде пуснат в по-лека мярка за неотклонение. 
Прокуратурата обаче обърна внимание, че мъжът е обвинен в тежко престъпление, може да отнесе между 10 и 20 години затвор, а ако бъде доказано, че убийството е извършено по мъчителен начин дори и по-тежка присъда.
Съдът обаче сметна, че мъжът трябва да остане за постоянно под ключ в ареста. Решението може да се обжалва.