Известни солисти на Русенската опера, които жънат горещите адмирации на публиката, излязоха вчера на протест пред сградата на операта. Под ситно ръмящия дъжд заедно с тях на стълбите на емблематичното за Русе здание застанаха хористи и оркестранти. 
За последните три месеца оттук напуснаха над 30 човека - артисти, балетисти, музиканти, сценични работници, каза басът Момчил Миланов. Сред напусналите русенската опера е и именитият баритон Венцислав Анастасов, стана ясно вчера. Не е ли странно - ние сме оперният театър с най-добри показатели по отношение на продукцията, а средната заплата тук е 450-500 лева, каза Миланов. И продължи: „За 365 дни в годината правим кажи-речи 361 спектакъла, работим постоянно, а когато преди известно време попитах зам.-министъра на културата Боил Банов какво следва от това, той отсече: „Не сме във времената на комунизма!“. Това, което се случва с хората на културата и изкуството, е всъщност един трилър, коментира кратко басът Пламен Бейков. А неговият колега солистът баритон Александър Крунев добави: „Обръща се повече внимание на музеите, където се съхранява миналото, а ние искаме да напомним на министерството да не забравя и за тези като нас, които работят с живите хора!“.
Библиотека „Любен Каравелов“, Художествената галерия и Историческият музей се включиха вчера символично в националния протест, обявен от столичните библиотеки, музеи и галерии. Протестиращите настояват за увеличение на работната заплата поне с 50% или тя да бъде обвързана с минималната, както е със заплатите на народните представители и възнагражденията в министерства и ведомства, където всяко вдигане на минималната работна заплата води до увеличение на парите, които се получават. В регионалната библиотека всички работещи бяха закачили символични лентички в израз на съгласие с исканията, а читателите се включваха в подписка за солидарност с тях. 
Символичен протест с лентички имаше и в Художествената галерия. Наистина е притеснително, че с предстоящото вдигане на минималната работна заплата се очаква възнагражденията на специалистите и неспециалистите при нас да се изравнят, при това не в полза на вторите, обясни директорът на галерията Елена Великова. Лентички в знак на солидарност бяха закачили вчера и в Историческия музей.