Избирането на най-добрия кандидат за работа от стотиците, а понякога и хилядите, явяващи се на интервю, може да бъде сериозно предизвикателство за всеки специалист "Човешки ресурси". В опита си да провокират кандидатите, за да извадят най-доброто (или пък най-лошото) от тях някои компании стигат до крайности по време на събеседванията.

Сайтът "Business Insider" класира най-странните въпроси, задавани на интервюта на едни от най-големите работодатели в САЩ. Преди да завидите за големите заплати, добрите условия, бонусите и допълнителните придобивки на служителите, погледнете тези въпроси, съветва изданието.

Ето 10 от тях:

Какво дърво бихте бил? - за автор на техническа документация в Cisco.

Ако можехте да изберете една песен, която да звучи всеки път щом влезете в някоя стая, до края на живота Ви, коя ще е тя? - за сътрудник account strategist в Google

Какво мислите за лава-лампите? А за Дилбърт (популярен герой – инженер, от американски комикс, осмиващ офис живота) – за инженер в Boeing.

Колко ще Ви струва измиването на абсолютно всички прозорци в Сиатъл? - за позиция в онлайн продажбите на Facebook

Какво ще направите, ако служител Ви се оплаче, че негов колега има ужасна телесна миризма? - за мениджър в MasterCard

Проектирайте поставка за подправки за слепи - за позиция на хардуер инженер в Intel

Разкажете ми история – за специалист по корпоративни комуникации в биофармацевтичната компания Celgene

Колко деца се раждат всеки ден? - за мениджър "глобално снабдяване" в Apple

Ако можете да имате една от двете суперсили – да сте невидим или да летите, коя бихте избрали? - за позиция, свързана с разработването на нови продукти в Microsoft

Защо ревизионните шахти са кръгли? - за електроинженер в St. Jude Medical, технологична компания в областта на здравните грижи.