Нов сценарий в телефонните измами бе успешно разигран в Русе, предупреди вчера пресцентърът на Областната дирекция на МВР. Схемата е основана на двойния блъф и е изключително коварна. Прилагането й само усилва подозренията, че полуграмотните мургави „телефонисти“ са само преките извършители на престъпленията, а зад тях стои силен мозъчен тръст.
В средата на миналата седмица на домашния телефон на възрастна жена се обадил мъж, който се представил за лекар, и всичко потекло по познатото клише.    
Близък на бабата бил пострадал и била необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Жената казала, че има само 900 лева, „докторът“ склонил и на толкова и казал, че праща санитар да ги вземе.
Докато бабата приготвяла парите, телефонът пак звъннал и се чул мъжки глас. Той се представил като „майор Игнатов от полицията“ и разяснил на жената, че „санитарят“ е измамник и цивилни полицаи го следят. За да го вкарат в затвора обаче, трябвало да го заловят с поисканите пари. След това мнимият полицай накарал жената да му продиктува номерата на банкнотите, да ги постави в плик и да го пусне през терасата на „санитаря“.
Веднага след като предала сумата през балкона, „полицаят“ пак се обадил по телефона и успокоил жертвата, че престъпникът е хванат, а парите ще й бъдат върнати по-късно. След като пет дни никой не й върнал парите, бабата разказала историята на снаха си, която подала сигнал в полицията.
По повод новата схема от полицията съветват русенци да не се връзват на този сценарий, защото полицаите не търсят съдействие или пък лични или финансови данни от гражданите по телефона. Освен това чиновете в полицията са премахнати от шест години и няма никакви лейтенанти, капитани, майори или полковници.
Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин чрез съседите или чрез мобилен телефон да подадете сигнал на безплатния номер 112 или опитайте веднага да се свържете с близките, за които се твърди, че са пострадали, добавят още от МВР.