Бранимир Ботев смени Тодор Батков.
“Виваком” официално влезе в “Левски”. Телекомуникационната компания придоби издадените нови 13 млн. поименни акции с номинал от по 1 лев.
На общо събрание на футболния клуб капиталът на дружеството бе увеличен от 30 669 974 на 43 669 974 акции.
БТК под търговската марка “Виваком” стана най-крупният акционер в клуба, като закупените 13 млн. акции представляват почти 30% от собствеността. БТК ще трябва да внесе 25% от сумата по сделката в срок до 3 месеца, а останалите 75% - до една година.
При оттеглянето си от “Левски” Тодор Батков даде своите 98,2% от акциите на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Преди общото събрание по договорка с Батков феновете на “Левски” получиха 10% от клуба чрез тръст “Синя България”, като бе обявено, че акциите им ще бъдат увеличени до 10% и след нарастването на капитала. Тоест Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов трябва да имат по малко под 20% от собствеността, а около 1% остава за дребни акционери и дарители.
3 дни преди общото събрание на “Левски” “Виваком” бе продаден. Новият собственик е Спас Русев, който поема контрола в БТК заедно с руската ВТБ.
Досега “Виваком” бе само спонсор на “Левски”. Преди това в период от 15 г. “Мтел” даваше пари на “Герена”.
На общото събрание на 23 ноември Тодор Батков официално се раздели с “Левски”. На негово място като председател на надзорния съвет от името на БТК влезе Бранимир Ботев.
“Каквото можах и каквото имах, дадох за “Левски”. Направих компромиси, но никога не предадох клуба. Оставям отбора в сигурни ръце. Надявам се скоро да дойдат и така чаканите резултати”, заяви Тодор Батков.
Иво Тонев остава председател на УС на “Левски”. Николай Иванов стана заместник-председател. Членовете на УС бяха увеличени от 5-има на 9. В него влязоха още бившите футболисти на “Левски” Гошо Гинчев и Николай Илиев. Другите членове на управата са изпълнителният директор Константин Баждеков, Национален клуб на привържениците (НКП), тръст “Синя България”, Илия Христов от сдружение “Сини сърца” и фирмата на продуцентите Иван и Андрей “Междинна станция”.