Музейни работници, служители на художествени галерии и библиотекари от цялата страна ще протестират днес срещу ниското заплащане на труда им и недостига на средства за опазване на културното наследство на България. Призивът на протестиращите към гражданите е да посетят музеите и по този начин да подкрепят исканията на работещите там.
Протестиращите настояват за увеличение на работната заплата поне с 50%. Досега държавните музеи (почти всички със статут "национални"), както и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За целта са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините, смятат от синдикатите. 
Работещите в Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич планират протестно шествие в ранния следобед по централната пешеходна зона на града. Шествие ще има и до сградата археологическия музей в Бургас. Протестите на други места като Смолянската регионална библиотека ще бъдат символични – с отличителни ленти на протестиращите служители. Служителите на Регионалния исторически музей в Ловеч са избрали като форма на протест да приемат днес посетителите си безплатно. 

От 12.00 часа Столичната библиотека организира символично голямо литературно четене на писатели и приятели на библиотеката.
Близо 3000 души работят в 204-те музея и галерии в България. 1038 са специалистите с висше образование в тях. Те вземат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас. В момента 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен.