Евродепутатът Николай Бареков обяви, че настоява за незабавно връщане на смъртното наказание. „Призовавам Народното събрание да промени Конституцията и да бъде въведено отново смъртно наказание. Предлагам това основно по две причини - заради терористичните атаки и заради влизането на нелегалните емигранти, които се превръщат в ходещи бомби”, посочи Бареков в изявление до медиите.Смъртната присъда е въведена в България на 21 февруари 1896 г.

Тя е за измяна на отечеството, убийство на държавния глава, предумишлено убийство. 102 години по-късно - през 1998 г. смъртната присъда у нас е отменена.

В писмо до управляващите Бареков предлага четири стъпки в борба с ислямския радикализъм и тероризъм в България. „Европейската концепция за мултикултуризъм се провали. Днес сигурността на всяка една страна член на Европейския съюз е застрашена. Дълг на правителството е незабавно да изработи механизъм, който да се противопостави на ислямския екстремизъм“, категоричен е евродепутатът.

Бареков се обяви за незабавно връщане на смъртното наказание в случай на тероризъм и организиране на физическа заплаха за живота и здравето на повече от един гражданин на ЕС. 

Друга стратегическа стъпка, която Бареков предлага е незабавна забрана за строеж на нови джамии в България и ревизия на всички досегашни, извършващи подривна ислямистка дейност. Според него трябва да бъде въведена забрана за религиозна дейност извън одобрените от Дирекцията по вероизповедание места. Всички европейски държави, в които има мюсюлмански диаспори или малцинства, са поставени пред опасността от безредици на религиозна почва и масово разпространение на тероризма.

Незабавното уволнение на министрите на МВР и на отбраната, които с некомпетентното си (без)действие застрашават живота и здравето на българския народ, е също част от план-стратегията за борба с ислямския радикализъм и тероризъм, която Бареков настоява да бъде предприета като подчертава, че полицаи, които изпълняват съвестно задълженията и осигуряват сигурността, както направи героят от Средец, трябва да получат отличие и парично възнаграждение от държавата.