Истински скандал се заформя в иранския футбол, след като стана ясно, че четири състезателки от националния отбор за жени се оказаха... мъже, твърди британският „Telegraph“.

От местната федерация се заканиха, че медицински специалисти в страната ще правят в бъдеще внезапни проверки на случаен принцип на жените по време на тренировки. Всички, които се провалят на прегледа и не могат да докажат, че са от женски пол, ще бъдат спирани от участие в мачовете, твърди изданието.

"Ако тези хора решат своите проблеми чрез операция и станат жени, ще имат възможност да вземат участия в женски турнири“, заяви шефът на медицинската комисия на футболната федерация на Иран Ахмад Хашемиан.

Част от футболистките на практика са започнали процедура за смяна на пола, но все още тя не е довършена, отчитат от футболната централа.

Футболът в Иран се радва на любовта както на мъжете, така и на жените. Нежният пол също има право да практикува играта, но няма право да присъства на футболни срещи между мъже.

Операциите за смяна на пола са узаконени в Иран от 1979 г., когато аятолах Рухолах Хомейни обяви, че те са приемливи. В Иран операции за смяна на пола си правят предимно гейове, тъй като хомосексуалните връзки според тамошното законодателство се наказват със смърт.

Темата за пола на футболистките в Иран бе повдигната преди близо 4 години, когато един от отборите в местното първенство заподозря, че вратарката на противниковия отбор всъщност е мъж.